KORA BZU to sprawdzone rozwiązanie na walkę z infekcją wirusową, a także znany od dawna sposób na odchudzanie i detoksykację. Sprawdź!
Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY KORĘ CZARNEGO BZU!
Co zawiera w sobie kora bzu
- flawonoidy
- fenolokwasy
- triterpeny
- sterole
- olejki eteryczne
- antocyjany
- kwasy organiczne
- pektyny
- witamina C
- witaminy z grupy B
Właściwości kory bzu
- działanie przeciwzapalne
- działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- właściwości przeciwbólowe
- działanie wykrztuśne
- działanie moczopędnie
- działanie napotne
- stabilizowanie krwiobiegu
- uśmierzanie bólu głowy
Domowe sposoby na zastosowanie kory bzu
- napar z kory czarnego bzu
1 łyżkę kory bzu zalewamy szklanką wody, przekładamy do niedużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 minut i przecedzamy. Taki napar działa moczopędnie i napotnie. Wspomaga detoksykację organizmu.
- odwar z kory na infekcję
aby wykonać odwar z kory należy pociąć drobno korę lub ją zmielić w ilości aby zajęło 1/7 słoika, następnie zalewamy wodą i zagotowujemy. Utrzymujemy w stanie wrzenia do czasu, aż woda mniejszy się o połowę objętości. Następnie przecedzamy i zamrażamy! Następnego dnia przekładamy zamrożony odwar do zamykanego pojemnika np. worka foliowego. Kiedy czujemy się słabo spożywamy ok 30 ml co dwie godziny. Taki odwar sprawdza się w przypadku infekcji wirusowej, ponieważ blokuje działania wirusa.
Kora bzu czarnego - ciekawostka
Kora bzu czarnego świetnie sprawdza się do detoksu oraz do wywarów odchudzających. Ta metoda na idealną sylwetkę była znana już w średniowieczu. Wywar z kory czarnego bzu stosowały Panie dworu, które dążyły do uzyskania idealnej sylwetki oraz wcięcia w talii.