Sprawdź przepis na odwar z KORY WIERZBY i zwalcz przeziębienie, ból gardła, katar czy bóle mięśni...
Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY KORĘ WIERZBY!
Co zawiera w sobie kora wierzby
- saligenina
- salicyna
- salikortyna
- populina
- fragilina
- grandydentatyna
- salirepozyd
- garbniki
- izosalipurpurozyd
Właściwości kory wierzby
- właściwości przeciwzapalne
- właściwości przeciwbólowe
- właściwości przeciwgorączkowe
- właściwości przeciwreumatyczne
- właściwości przeciwmiażdżycowe
- właściwości przeciwzakrzepowe
- właściwości rozkurczowe
- właściwości uspokajające
- właściwości antybakteryjne
- zwalcza bóle głowy
Domowe sposoby na zastosowanie kory wierzby
- okłady z kory wierzy
1 łyżka kory wierzby oraz 1 szklanka wody wystarczą, aby przygotować odwar z kory wierzby. Wykorzystać go można jako okłady zewnętrzne na ropiejące rany.
- wywar z kory wierzby
podobnie jak w przypadku odwaru z kory potrzebna jest 1 szklanka wody oraz 1 łyżka kory wierzby. Świetnie sprawdza się w leczeniu chorób reumatycznych, w przypadku biegunki, nieżyt jelita, a także w przypadku bezsenności i nerwobóli.
Odwar z kory wierzby
Składniki:
- 1 łyżka kory wierzby
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
1. Korę dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy szklanką wody.
2. Zagotowujemy wodę z korą.
3. Trzymamy pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.
4. Następnie odstawiamy na 15 minut i przecedzamy.
Jeśli walczymy z przeziębieniem i grypą to odwar z kory wierzby doskonale nadaje się na zwalczenie gorączki, kataru czy bólu mięśni i stawów. Wystarczy spożywać 1/3 szklanki 3 razy dziennie. Odwar nadaje się również jako okład na ropiejące rany.