ładowanie...
Kora wierzby
Kora wierzby Zielnik
#korawierzby #dobrasztela.pl #zielnik #zielnikdobrejszteli #naparyziołowe

Sprawdź przepis na odwar z KORY WIERZBY i zwalcz przeziębienie, ból gardła, katar czy bóle mięśni...

12 lutego 2021
Kora wierzby
Kora wierzby
Kora wierzby

Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

 

TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY KORĘ WIERZBY!

 

Co zawiera w sobie kora wierzby

  • saligenina
  • salicyna
  • salikortyna
  • populina
  • fragilina
  • grandydentatyna
  • salirepozyd
  • garbniki
  • izosalipurpurozyd

 

Właściwości kory wierzby

  • właściwości przeciwzapalne
  • właściwości przeciwbólowe
  • właściwości przeciwgorączkowe
  • właściwości przeciwreumatyczne
  • właściwości przeciwmiażdżycowe
  • właściwości przeciwzakrzepowe
  • właściwości rozkurczowe
  • właściwości uspokajające
  • właściwości antybakteryjne
  • zwalcza bóle głowy

 

Domowe sposoby na zastosowanie kory wierzby

  • okłady z kory wierzy
    1 łyżka kory wierzby oraz 1 szklanka wody wystarczą, aby przygotować odwar z kory wierzby. Wykorzystać go można jako okłady zewnętrzne na ropiejące rany.
     
  • wywar z kory wierzby
    podobnie jak w przypadku odwaru z kory potrzebna jest 1 szklanka wody oraz 1 łyżka kory wierzby. Świetnie sprawdza się w leczeniu chorób reumatycznych, w przypadku biegunki, nieżyt jelita, a także w przypadku bezsenności i nerwobóli.

 

Odwar z kory wierzby

Składniki:

  • 1 łyżka kory wierzby
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

1. Korę dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy szklanką wody.
2. Zagotowujemy wodę z korą.
3. Trzymamy pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu.
4. Następnie odstawiamy na 15 minut i przecedzamy.

Jeśli walczymy z przeziębieniem i grypą to odwar z kory wierzby doskonale nadaje się na zwalczenie gorączki, kataru czy bólu mięśni i stawów. Wystarczy spożywać 1/3 szklanki 3 razy dziennie. Odwar nadaje się również jako okład na ropiejące rany.

Zobacz inne artykuły
Wiązówka błotna
Wiązówka błotna
Przejdź
Pokrzywa
Pokrzywa
Przejdź
Lebiodka pospolita
Lebiodka pospolita
Przejdź
Echinacea/Jeżówka
Echinacea/Jeżówka
Przejdź
Zmiana języka