ładowanie...
Kozieradka
Kozieradka Zielnik
#kozieradka #zielnik #zielnikdobrejszteli #dobrasztela.pl #naparyziołowe

Przyprawa kuchni azjatyckiej oraz zioło używane w leczeniu wielu schorzeń. Sprawdź jak zrobić wcierkę z kozieradki na wypadające włosy!

10 maja 2021
Kozieradka
Kozieradka
Kozieradka

Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY KOZIERADKĘ!

 

Co zawiera w sobie kozieradka

  • flawonoidy
  • saponiny
  • tłuszcze
  • białka
  • sole mineralne
  • lecytynę
  • cholinę
  • witaminy A, B6, C  
  • kwas foliowy
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • cynk

 

Właściwości krwawnika

  • wzmacnia mechanizmy odpornościowe
  • zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego
  • ułatwia trawienie i przyswajanie mikro i makro elementów
  • przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek
  • chroni błonę śluzową żołądka
  • wysoka aktywność przeciwwrzodowa
  • obniża poziom cukru we krwi
  • obniża ilość tkanki tłuszczowej
  • przeciwdziała wypadaniu włosów
  • działa przeciwzapalnie
  • działa żółciopędnie
  • działa rozkurczowo
  • działa żółciotwórczo
  • działa przeciwgrzybiczo
  • działa przeciwdrobnoustrojowo

 

Domowe sposoby na zastosowanie kozieradki
 

  • Miód z kozieradką
    Zmielone nasiona kozieradki dodaj do słoika z miodem (proporcje 1:1). Jedz łyżkę stołową dziennie w czasie posiłku lub jako dodatek do np. deseru lub jogurtu.  
     
  • Odwar z kozieradki
    W zależności od potrzeb przygotuj odwar. Na szklankę 200 ml przypada stołowa łyżka zmielonej kozieradki. Wodę wymieszaj z kozieradką i w garnku doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Odstaw do ochłodzenia. Taki odwar możesz stosować między innymi na stany zapalne skóry, wrzody oraz czyraki.
     
  • Wcierka do włosów z kozieradki
    3 łyżki stołowe zmielonych nasion kozieradki zalej wodą (około 140 ml), zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. Wetrzyj wcierkę w skórę głowy oraz włosy, owiń całość folią spożywczą i pozostaw na 4 godziny. Następnie umyj włosy.
     
  • Przyprawa do dań kuchni azjatyckiej
    Kozieradka jest cenioną przyprawą kuchni azjatyckiej, którą stosuje się m.in. do sosów, zup, mięs, czy makaronu, szczególnie w ostrych daniach. 

 

Jak korzystać ze wcierki?

Wcierkę można stosować raz na tydzień, albo częściej. Samą wcierkę można przechowywać w lodówce do tygodnia. Pamiętaj, że taka wcierka ma dosyć specyficzny zapach, a im dłużej ją przechowujemy, tym intensywniej pachnie!

Zobacz inne artykuły
Kalina
Kalina
Przejdź
Czystek
Czystek
Przejdź
Jałowiec
Jałowiec
Przejdź
Tymianek
Tymianek
Przejdź
Zmiana języka