Przyprawa kuchni azjatyckiej oraz zioło używane w leczeniu wielu schorzeń. Sprawdź jak zrobić wcierkę z kozieradki na wypadające włosy!
Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY KOZIERADKĘ!
Co zawiera w sobie kozieradka
- flawonoidy
- saponiny
- tłuszcze
- białka
- sole mineralne
- lecytynę
- cholinę
- witaminy A, B6, C
- kwas foliowy
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Właściwości krwawnika
- wzmacnia mechanizmy odpornościowe
- zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego
- ułatwia trawienie i przyswajanie mikro i makro elementów
- przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek
- chroni błonę śluzową żołądka
- wysoka aktywność przeciwwrzodowa
- obniża poziom cukru we krwi
- obniża ilość tkanki tłuszczowej
- przeciwdziała wypadaniu włosów
- działa przeciwzapalnie
- działa żółciopędnie
- działa rozkurczowo
- działa żółciotwórczo
- działa przeciwgrzybiczo
- działa przeciwdrobnoustrojowo
Domowe sposoby na zastosowanie kozieradki
- Miód z kozieradką
Zmielone nasiona kozieradki dodaj do słoika z miodem (proporcje 1:1). Jedz łyżkę stołową dziennie w czasie posiłku lub jako dodatek do np. deseru lub jogurtu.
- Odwar z kozieradki
W zależności od potrzeb przygotuj odwar. Na szklankę 200 ml przypada stołowa łyżka zmielonej kozieradki. Wodę wymieszaj z kozieradką i w garnku doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Odstaw do ochłodzenia. Taki odwar możesz stosować między innymi na stany zapalne skóry, wrzody oraz czyraki.
- Wcierka do włosów z kozieradki
3 łyżki stołowe zmielonych nasion kozieradki zalej wodą (około 140 ml), zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. Wetrzyj wcierkę w skórę głowy oraz włosy, owiń całość folią spożywczą i pozostaw na 4 godziny. Następnie umyj włosy.
- Przyprawa do dań kuchni azjatyckiej
Kozieradka jest cenioną przyprawą kuchni azjatyckiej, którą stosuje się m.in. do sosów, zup, mięs, czy makaronu, szczególnie w ostrych daniach.
Jak korzystać ze wcierki?
Wcierkę można stosować raz na tydzień, albo częściej. Samą wcierkę można przechowywać w lodówce do tygodnia. Pamiętaj, że taka wcierka ma dosyć specyficzny zapach, a im dłużej ją przechowujemy, tym intensywniej pachnie!