Koźlarz to grzyb pospolicie występujący w naszym kraju, nadaje się do spożycia nawet w formie surowej.
- Koźlarz to grzyb pospolicie występujący w naszym kraju, nadaje się do spożycia nawet w formie surowej.
- Koźlarz występuje na półkuli północnej, w Australii i Nowej Zelandii, natomiast w Europie Środkowej jest grzybem pospolitym. Rośnie w lasach mieszanych i liściastych, wyłącznie pod brzozami.
- 100g koźlarza zawiera 54 kcal.
- Budowa koźlarza
Trzon – 17 cm wysokości oraz 3,5 cm grubości, biały kolor z ciemniejszymi pręgami.
Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz gładki. Jego średnica wynosi ok. 20 cm. Kolor od jasnego do ciemnego brązowego, w przypadku młodych kapelusz jest półkolisty.
Miąższ – jest biały, włóknisty. Po uszkodzeniu nie zmienia swojej barwy.
- Zastosowanie koźlarza
- Gastronomia
- Wartości odżywcze
Koźlarz składa się z:
- Wody 70%
- Białka 3,4g/100g
- Węglowodanów 6,5g/100g
- Tłuszczy 0,8g/100g
- Błonnik 3,90g/100g
Zawiera:
- Niacyna
- Witamina B2
- Witamina D
- Miedź
- Cynk
- Fosfor
- Żelazo
- Chrom
- Przeciwwskazania do spożywania koźlarzy
Koźlarz jest grzybem ciężkostrawnym, więc nie jest polecany osobom starszych oraz dzieciom do 6 roku życia, a także osobom z chorobami wątroby czy kobietom w ciąży.
- Zalety koźlarza
- Bogate źródło białka
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Zapobiega zakwaszeniu organizmu
- Redukuje stany zapalne i ryzyko chorób krążenia
- Niska kaloryczność
- Wzmacnia kości i zęby
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Utrzymuje prawidłowe ciśnienie
- CIEKAWOSTKA
Koźlarz babka swoim wyglądam jest bardzo zbliżony do Goryczaka żółciowego, który mimo że nie jest trujący, jest grzybem niejadalnym. Jego goryczka skutecznie popsuje smak każdej potrawy. Starsze okazy łatwiej odróżnić ze względu na różowawe pory. Rurki goryczaka pod wpływem nacisku natychmiast różowieją, a później brązowieją.