ładowanie...
Kukurydza
Kukurydza Wiem co jem
#dobrasztela.pl #kukurydza #popcorn #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Uważa się, że już 7 tysięcy lat temu kukurydza była podstawą diety plemion Majów, Inków i Azteków. Sprawdź więcej...

04 września 2020
Kukurydza
Kukurydza
Kukurydza

1. Kukurydza to jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka.

2. Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Południowa i Środkowa. Uważa się, że już 7 tysięcy lat temu kukurydza była podstawą diety plemion Majów, Inków i Azteków.

3. 100 g kukurydzy zawiera 88 kcal

4. Kukurydza jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Szczególnie należy wyróżnić witaminę C, kwas foliowy czy niacynę. Ponadto zawiera witaminy A, D E i B. Natomiast swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom. Nie zawiera w sobie glutenu!


5. Zastosowanie kukurydzy

  • Gastronomia
  • Wędkarstwo
  • Przemysł chemiczny
  • Farmakologia

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

88 kcal / 368 kJ

Białko

3,02 g

Tłuszcz ogółem

0,78 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,119 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,227 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,366 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,011 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,355 g

Węglowodany

20,71 g

Błonnik pokarmowy

2,1 g

Witamina A

195 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,08 mg

Witamina K1

0,3 µg

Witamina C

6,4 mg

Witamina B1

0,083 mg

Witamina B2

0,068 mg

Witamina B3 (PP)

1,739 mg

Witamina B6

0,168 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

36 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,361 mg

Wapń

4 mg

Żelazo

0,42 mg

Magnez

18 mg

Fosfor

70 mg

Potas

213 mg

Sód

3 mg

Cynk

0,38 mg

Miedź

0,04 mg

Mangan

0,12 mg

Selen

0,7 µg

Fluor

14,6 µg

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

~

  

7. Przeciwwskazania do spożywania kukurydzy

Kukurydza jest wysoko kaloryczna dlatego nie poleca się jej osobom na diecie.  
 

8. Zalety kukurydzy

  • Wspomaga terapię antynowotworową
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu
  • Picie wody po ugotowanej kukurydzy pomaga w walce z zapaleniem pęcherza moczowego

 

CIEKAWOSTKA

Jedynym z popularniejszych sposobów obróbki kukurydzy jest poddanie jej działaniom bardzo wysokiej temperatury co spowoduje jej rozbicie i tym samym sposobem stworzy smaczną przekąskę zwaną popcorn’em. Sieć sklepów Popcornopolis jest największym producentem popcornu, a w swojej ofercie podają go w 22 różnych smakach!

Zobacz inne artykuły
Ziemniak
Ziemniak
Przejdź
Pomidor
Pomidor
Przejdź
Chrzan
Chrzan
Przejdź
Ogórek
Ogórek
Przejdź
Zmiana języka