Uważa się, że już 7 tysięcy lat temu kukurydza była podstawą diety plemion Majów, Inków i Azteków. Sprawdź więcej...
1. Kukurydza to jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka.
2. Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Południowa i Środkowa. Uważa się, że już 7 tysięcy lat temu kukurydza była podstawą diety plemion Majów, Inków i Azteków.
3. 100 g kukurydzy zawiera 88 kcal
4. Kukurydza jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Szczególnie należy wyróżnić witaminę C, kwas foliowy czy niacynę. Ponadto zawiera witaminy A, D E i B. Natomiast swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom. Nie zawiera w sobie glutenu!
5. Zastosowanie kukurydzy
- Gastronomia
- Wędkarstwo
- Przemysł chemiczny
- Farmakologia
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
88 kcal / 368 kJ |
Białko |
3,02 g |
Tłuszcz ogółem |
0,78 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,119 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,227 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,366 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,011 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,355 g |
Węglowodany |
20,71 g |
Błonnik pokarmowy |
2,1 g |
Witamina A |
195 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,08 mg |
Witamina K1 |
0,3 µg |
Witamina C |
6,4 mg |
Witamina B1 |
0,083 mg |
Witamina B2 |
0,068 mg |
Witamina B3 (PP) |
1,739 mg |
Witamina B6 |
0,168 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
36 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,361 mg |
Wapń |
4 mg |
Żelazo |
0,42 mg |
Magnez |
18 mg |
Fosfor |
70 mg |
Potas |
213 mg |
Sód |
3 mg |
Cynk |
0,38 mg |
Miedź |
0,04 mg |
Mangan |
0,12 mg |
Selen |
0,7 µg |
Fluor |
14,6 µg |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
~ |
7. Przeciwwskazania do spożywania kukurydzy
Kukurydza jest wysoko kaloryczna dlatego nie poleca się jej osobom na diecie.
8. Zalety kukurydzy
- Wspomaga terapię antynowotworową
- Wspomaga pracę wątroby
- Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu
- Picie wody po ugotowanej kukurydzy pomaga w walce z zapaleniem pęcherza moczowego
CIEKAWOSTKA
Jedynym z popularniejszych sposobów obróbki kukurydzy jest poddanie jej działaniom bardzo wysokiej temperatury co spowoduje jej rozbicie i tym samym sposobem stworzy smaczną przekąskę zwaną popcorn’em. Sieć sklepów Popcornopolis jest największym producentem popcornu, a w swojej ofercie podają go w 22 różnych smakach!