Pieprznik jadalny, znany jako kurka nosi również miano „grzyba żydowskiego”, gdyż jest grzybem koszernym, nie atakowanym przez owady. Żyje w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem, grabem i dębem.
- Pieprznik jadalny, znany jako kurka nosi również miano „grzyba żydowskiego”, gdyż jest grzybem koszernym, nie atakowanym przez owady. Żyje w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem, grabem i dębem.
- Kurki są grzybami rosnącymi dziko zarówno w lasach iglastych jak i liściastych. Rośnie w dużych skupiskach tzw. czarcich kręgach ukryty pod mchem lub liśćmi.
- 100g kurek zawiera 72 kcal.
- Budowa kurki
Trzon – do 6 cm wysokości oraz 2,5 cm grubości, jasnożółty wąski u podstawy, delikatnie przechodzący w kapelusz.
Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz rozpostarty i nieregularny o gładkiej powierzchni. Jego średnica wynosi ok. 12 cm. Kolor żółty, w przypadku młodych kapelusz jest wypukły.
Miąższ – jest bladożółty, zwarty i łamliwy.
- Zastosowanie pieprznika jadalnego
- Gastronomia
- Wartości odżywcze
Kurka składa się z:
- Wody 90%
- Białka 2,79g/100g
- Węglowodanów 1,96g/100g
- Tłuszczy 5,1g/100g
Zawiera:
- Witamina A, B1, B2, B5, B6, C, D,E
- Wapń
- Żelazo
- Potas
- Magnez
- Sód
- Fosfor
- Sód
- Cynk
- Przeciwwskazania do spożywania kurek
Kurek nie powinny jeść osoby z problemami trawiennymi, a także dzieci do 7 roku życia oraz osoby starsze.
- Zalety kurek
- Właściwości antybakteryjne
- Zwalczają pasożyty z organizmu
- Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu
- Hamują rozwój demencji i Alzheimera
- Pomagają przy leczeniu cukrzycy typu 2
- Wpływają korzystnie na stan zdrowia skóry
- Zmniejszają ataki bólów głowy
- Redukują stres
- CIEKAWOSTKA
Pieprznik jadalny, czyli kurka ma swojego sobowtóra, który jest grzybem niejadalnym. Mowa tutaj o lisówce pomarańczowej. Jak ich nie pomylić? Sprawdź w tabeli poniżej:
PIEPRZNIK JADALNY |
LISÓWKA POMARAŃCZOWA |
Barwa żółta |
Barwa pomarańczowa |
Blaszki przypominają fałdy |
Blaszki są zdecydowanie cieńsze i gęstsze |
Występują od czerwca do później jesieni |
Występują wyłącznie jesienią |
Grzyb delikatny, kruszący się |
Grzyb zwarty i elastyczny |
Trzon 2,5 cm |
Znacznie cieńszy trzon |