ładowanie...
Kurki
Kurki Wiem co jem
#grzyby #kurki #dobrasztela.pl #wiemcojem #pieprznik

Pieprznik jadalny, znany jako kurka nosi również miano „grzyba żydowskiego”, gdyż jest grzybem koszernym, nie atakowanym przez owady. Żyje w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem, grabem i dębem.

03 listopada 2022
  1. Pieprznik jadalny, znany jako kurka nosi również miano „grzyba żydowskiego”, gdyż jest grzybem koszernym, nie atakowanym przez owady. Żyje w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem, grabem i dębem.

  2. Kurki są grzybami rosnącymi dziko zarówno w lasach iglastych jak i liściastych. Rośnie w dużych skupiskach tzw. czarcich kręgach ukryty pod mchem lub liśćmi.

  3. 100g kurek zawiera 72 kcal.

  4. Budowa kurki

Trzon – do 6 cm wysokości oraz 2,5 cm grubości, jasnożółty wąski u podstawy, delikatnie przechodzący w kapelusz.

Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz rozpostarty i nieregularny o gładkiej powierzchni. Jego średnica wynosi ok. 12 cm. Kolor żółty, w przypadku młodych kapelusz jest wypukły.

Miąższ – jest bladożółty, zwarty i łamliwy.

  1. Zastosowanie pieprznika jadalnego
  • Gastronomia

  1. Wartości odżywcze

Kurka składa się z:

  • Wody 90%
  • Białka 2,79g/100g
  • Węglowodanów 1,96g/100g
  • Tłuszczy 5,1g/100g

Zawiera:

  • Witamina A, B1, B2, B5, B6, C, D,E
  • Wapń
  • Żelazo
  • Potas
  • Magnez
  • Sód
  • Fosfor
  • Sód
  • Cynk

  

  1. Przeciwwskazania do spożywania kurek

Kurek nie powinny jeść osoby z problemami trawiennymi, a także dzieci do 7 roku życia oraz osoby starsze.
 

  1. Zalety kurek
  • Właściwości antybakteryjne
  • Zwalczają pasożyty z organizmu
  • Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu
  • Hamują rozwój demencji i Alzheimera
  • Pomagają przy leczeniu cukrzycy typu 2
  • Wpływają korzystnie na stan zdrowia skóry
  • Zmniejszają ataki bólów głowy
  • Redukują stres

 

  1. CIEKAWOSTKA

Pieprznik jadalny, czyli kurka ma swojego sobowtóra, który jest grzybem niejadalnym. Mowa tutaj o lisówce pomarańczowej. Jak ich nie pomylić? Sprawdź w tabeli poniżej:

PIEPRZNIK JADALNY

LISÓWKA POMARAŃCZOWA

Barwa żółta

Barwa pomarańczowa

Blaszki przypominają fałdy

Blaszki są zdecydowanie cieńsze i gęstsze

Występują od czerwca do później jesieni

Występują wyłącznie jesienią

Grzyb delikatny, kruszący się

Grzyb zwarty i elastyczny

Trzon 2,5 cm

Znacznie cieńszy trzon

 

Zobacz inne artykuły
Borowik szlachetny
Borowik szlachetny
Przejdź
Maślak
Maślak
Przejdź
Koźlarz
Koźlarz
Przejdź
Podgrzybek
Podgrzybek
Przejdź
Zmiana języka