Maślak to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że nie sposób go pomylić z trującym grzybem.
- Maślak to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że nie sposób go pomylić z trującym grzybem.
- Maślak jest grzybem mikoryzowym, co oznacza, że wchodzi w symbiozę z określonym gatunkiem drzewa i wymienia z nim niezbędne do życia substancje. Maślak zwyczajny rośnie więc tylko pod sosną, maślak żółty tylko pod modrzewiami. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Afryce Północnej i Australii.
- 100 g maślakazawiera 31 kcal.
- Budowa maślaka
Trzon – do 14 cm wysokości oraz 2,5 cm średnicy w kolorze pomarańczowobrązowym, w górnej części znajduje się pierścień, który z czasem zanika, jednak ślad po nim jest nadal widoczny.
Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz o kształcie spłaszczonym, poduchowatym, mający złotożółty, złotobrązowy kolor. Brzegi kapelusza są jaśniejsze. Młode grzyby natomiast posiadają stożkowaty kształt. Kapelusz pokryty jest śluzem.
Miąższ – jest żółty, zmienia kolor po uszkodzeniu lub nacięciu na brudnoróżowy.
- Zastosowanie maślaka
- Gastronomia
- Wartości odżywcze
Maślak składa się z:
- Wody 90%
- Białka 1,70g/100g
- Węglowodanów 5,40g/100g
- Tłuszczy 0,90g/100g
Zawiera:
- Witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, D
- Fosfor
- Magnez
- Potas
- Sód
- Wapń
- Żelazo
- Przeciwwskazania do spożywania maślaka
Maślak jest grzybem wyjątkowo ciężkostrawnym ze względu na śluz pokrywający jego kapelusz, dlatego rekomenduje się spożywanie go w małych ilościach, a całkowite ograniczenie spożywania go następującym grupom:
- Dzieciom do lat 12
- Kobietom w ciąży i karmiącym
- Chorym na: zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, SIBO
- Zalety maślaka
- Bogate źródło białka
- Wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne
- Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, włosów i paznokci
- Wpływa pozytywnie na wzrok
- Reguluje gospodarkę hormonalną
- Redukuje zmęczenie
- Poprawia odporność
- Utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi
- CIEKAWOSTKA
Lepka skórka na kapeluszu maślaka po spożyciu pęcznieje i powoduje dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Dlatego podczas przyrządzania maślaków warto namaczać kapelusz przez kilka godzin w 10% solance, po czym dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób śluz zostanie usunięty.