ładowanie...
Maślak
Maślak Wiem co jem
#wiemcojem #dobrasztela.pl #grzyby #maślak #wartości

Maślak to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że nie sposób go pomylić z trującym grzybem.

19 października 2022
Maślak
Maślak
Maślak
  1. Maślak to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny wygląd sprawia, że nie sposób go pomylić z trującym grzybem.


  2. Maślak jest grzybem mikoryzowym, co oznacza, że wchodzi w symbiozę z określonym gatunkiem drzewa i wymienia z nim niezbędne do życia substancje. Maślak zwyczajny rośnie więc tylko pod sosną, maślak żółty tylko pod modrzewiami. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Afryce Północnej i Australii.


  3. 100 g maślakazawiera 31 kcal.


  4. Budowa maślaka

Trzon – do 14 cm wysokości oraz 2,5 cm średnicy w kolorze pomarańczowobrązowym, w górnej części znajduje się pierścień, który z czasem zanika, jednak ślad po nim jest nadal widoczny.

Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz o kształcie spłaszczonym, poduchowatym, mający złotożółty, złotobrązowy kolor. Brzegi kapelusza są jaśniejsze. Młode grzyby natomiast posiadają stożkowaty kształt. Kapelusz pokryty jest śluzem.

Miąższ – jest żółty, zmienia kolor po uszkodzeniu lub nacięciu na brudnoróżowy.

  1. Zastosowanie maślaka
  • Gastronomia

  1. Wartości odżywcze

Maślak składa się z:

  • Wody 90%
  • Białka 1,70g/100g
  • Węglowodanów 5,40g/100g
  • Tłuszczy 0,90g/100g

Zawiera:

  • Witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, D
  • Fosfor
  • Magnez
  • Potas
  • Sód
  • Wapń
  • Żelazo

  

  1. Przeciwwskazania do spożywania maślaka

Maślak jest grzybem wyjątkowo ciężkostrawnym ze względu na śluz pokrywający jego kapelusz, dlatego rekomenduje się spożywanie go w małych ilościach, a całkowite ograniczenie spożywania go następującym grupom:

  • Dzieciom do lat 12
  • Kobietom w ciąży i karmiącym
  • Chorym na: zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, SIBO

 

  1. Zalety maślaka
  • Bogate źródło białka
  • Wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne
  • Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, włosów i paznokci
  • Wpływa pozytywnie na wzrok
  • Reguluje gospodarkę hormonalną
  • Redukuje zmęczenie
  • Poprawia odporność
  • Utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi

 

  1. CIEKAWOSTKA

Lepka skórka na kapeluszu maślaka po spożyciu pęcznieje i powoduje dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Dlatego podczas przyrządzania maślaków warto namaczać kapelusz przez kilka godzin w 10% solance, po czym dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób śluz zostanie usunięty.

Zobacz inne artykuły
Rydz
Rydz
Przejdź
Pieczarki
Pieczarki
Przejdź
Kurki
Kurki
Przejdź
Koźlarz
Koźlarz
Przejdź
Zmiana języka