ładowanie...
Migdały
Migdały Wiem co jem
#dobrasztela.pl #migdały #orzechy #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Migdały łagodzą stres, obniżają poziom cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo, dowiedz się więcej.

17 grudnia 2020
Migdały
Migdały
Migdały

1. Migdały łagodzą stres, obniżają poziom cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo, dowiedz się więcej.

2. Migdałowiec, którego nasionami są właśnie migdały pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, skąd został rozprowadzony do wielu innych krajów. Obecnie głównym producentem migdałów jest stan Kalifornia w USA ze względu na idealne warunki klimatyczne sprzyjające uprawie migdałowców.

3. 100 g migdałów zawiera 579 kcal.

4. Migdały to bogactwo witamin i składników odżywczych, wśród których możemy wyróżnić: witaminy z grupy B odpowiadające za układ nerwowy, żelazo obniżające cholesterol, witaminę E przeciwdziałającą starzeniu się, magnez usprawniający pracę mózgu, błonnik odpowiedzialny za prawidłową pracę przewodu pokarmowego czy fitosterole działające antynowotworowo.


5. Zastosowanie migdałów

  • Gastronomia
  • Kosmetyka

 

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

579 kcal

Białko

21,15 g

Tłuszcz ogółem

49,93 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

3,8 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

31,55 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

12,3 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,003 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

12,3 g

Węglowodany

21,55 g

Błonnik pokarmowy

12,5 g

Witamina A

2 I.U.

Witamina E

25,63 mg

Witamina B6

0,137 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

44 µg

Tiamina

0,205 mg

Ryboflawina

1,138 mg

Wapń

269 mg

Żelazo

3,71 mg

Magnez

270 mg

Fosfor

481 mg

Potas

733 mg

Sód

1 mg

Cynk

3,12 mg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania migdałów

Migdały zawierają w sobie albuminę oraz konglutynę gamma, które mogą powodować reakcje alergiczne.
 

8. Zalety migdałów

  • zapobiegają miażdżycy
  • zapobiegają zawałom serca i udarom mózgu
  • wspomagają układ krwionośny
  • wspomagają koncentrację i pamięć
  • działają antynowotworowo
  • wspomagają odporność
  • zapobiegają zwyrodnieniom stawów i kości
  • powstrzymują mdłości i łagodzą objawy zgagi

 

9. CIEKAWOSTKA

Przepis na TOSCAKAKA – obłędne, skandynawskie ciasto z migdałami.

Składniki ciasta:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g roztopionego masła
  • 75 ml maślanki

Składniki praliny:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g płatków migdałowych

Wykonanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Maślankę łączymy z masłem i dodajemy do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
  4. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki.
  5. Pieczemy w 160 stopniach przez około 25-30 minut. 
  6. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na praliny oprócz migdałów, podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę.
  7. Wsypujemy płatki migdałów i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  8. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i podkręcamy temperaturę do 210 stopni.
  9. Pralinę wykładamy na gorące ciasto i rozsmarowujemy.
  10. Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku na 10 minut - aż masa zbrązowieje.
  11. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Zobacz inne artykuły
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia
Przejdź
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie
Przejdź
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne
Przejdź
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca
Przejdź
Zmiana języka