Migdały łagodzą stres, obniżają poziom cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo, dowiedz się więcej.
1. Migdały łagodzą stres, obniżają poziom cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo, dowiedz się więcej.
2. Migdałowiec, którego nasionami są właśnie migdały pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, skąd został rozprowadzony do wielu innych krajów. Obecnie głównym producentem migdałów jest stan Kalifornia w USA ze względu na idealne warunki klimatyczne sprzyjające uprawie migdałowców.
3. 100 g migdałów zawiera 579 kcal.
4. Migdały to bogactwo witamin i składników odżywczych, wśród których możemy wyróżnić: witaminy z grupy B odpowiadające za układ nerwowy, żelazo obniżające cholesterol, witaminę E przeciwdziałającą starzeniu się, magnez usprawniający pracę mózgu, błonnik odpowiedzialny za prawidłową pracę przewodu pokarmowego czy fitosterole działające antynowotworowo.
5. Zastosowanie migdałów
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
579 kcal |
Białko |
21,15 g |
Tłuszcz ogółem |
49,93 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
3,8 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
31,55 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
12,3 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,003 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
12,3 g |
Węglowodany |
21,55 g |
Błonnik pokarmowy |
12,5 g |
Witamina A |
2 I.U. |
Witamina E |
25,63 mg |
Witamina B6 |
0,137 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
44 µg |
Tiamina |
0,205 mg |
Ryboflawina |
1,138 mg |
Wapń |
269 mg |
Żelazo |
3,71 mg |
Magnez |
270 mg |
Fosfor |
481 mg |
Potas |
733 mg |
Sód |
1 mg |
Cynk |
3,12 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania migdałów
Migdały zawierają w sobie albuminę oraz konglutynę gamma, które mogą powodować reakcje alergiczne.
8. Zalety migdałów
- zapobiegają miażdżycy
- zapobiegają zawałom serca i udarom mózgu
- wspomagają układ krwionośny
- wspomagają koncentrację i pamięć
- działają antynowotworowo
- wspomagają odporność
- zapobiegają zwyrodnieniom stawów i kości
- powstrzymują mdłości i łagodzą objawy zgagi
9. CIEKAWOSTKA
Przepis na TOSCAKAKA – obłędne, skandynawskie ciasto z migdałami.
Składniki ciasta:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g roztopionego masła
- 75 ml maślanki
Składniki praliny:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 50 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g płatków migdałowych
Wykonanie
- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
- Maślankę łączymy z masłem i dodajemy do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
- Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki.
- Pieczemy w 160 stopniach przez około 25-30 minut.
- Do garnka wkładamy wszystkie składniki na praliny oprócz migdałów, podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę.
- Wsypujemy płatki migdałów i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i podkręcamy temperaturę do 210 stopni.
- Pralinę wykładamy na gorące ciasto i rozsmarowujemy.
- Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku na 10 minut - aż masa zbrązowieje.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.