Mleko – niezastąpiony produkt w codziennej diecie. To z niego produkuje się między innymi śmietanę, kefir, jogurty, maślanki, czy lody.
1. Mleko – niezastąpiony produkt w codziennej diecie. To z niego produkuje się między innymi śmietanę, kefir, jogurty, maślanki, czy lody.
2. Mleko pochodzi zazwyczaj od krowy, jednak są zamienniki dla osób, które są uczulone na laktozę. Jest to np. mleko sojowe, czy mleko migdałowe.
3. Wartość energetyczna mleka krowiego na 100 ml to 62,5 kcal.
4. Mleko to jeden z produktów, który posiada w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku oraz selenu.
5. Zastosowanie mleka
- Gastronomia
- Medycyna
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Białko |
3,2 g |
Tłuszcze |
3,1 g |
Węglowodany |
4,8 g |
Wapń |
113 mg |
Magnez |
10 mg |
fosfor |
91 mg |
potas |
143 mg |
sód |
40 mg |
cynk |
0,4 mg |
selen |
3,7 µg |
Witamina A |
102 IU |
Witamina D |
40 IU |
Witamina E |
0,1 mg |
Witamina K |
0,2 µg |
Witamina B1 |
0,04 mg |
Witamina B2 |
0,2 mg |
Witamina B3 |
0,1 mg |
Witamina B6 |
0,036 mg |
Witamina B12 |
0,4 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania mleka
Alergia na białka mleka – często mylona z nietolerancją laktozy.
Nietolerancja laktozy – czyli niemożność trawienia cukru mlecznego (laktozy).
8. Zalety mleka
- wzmacnia zęby i kości
- jest domowym lekarstwem na zgagę
- wzmacnia odporność
- poprawia wzrok
- pozytywnie wpływa na pracę mózgu
- buduje mięśnie
- reguluje trawienie
- ułatwia zasypianie
- dodaje energii
- poprawia kondycję włosów
- doskonałe jako domowy kosmetyk
9. CIEKAWOSTKA
Ile powinniśmy pić mleka?
Według Instytutu Żywności i Żywienia zaleca się spożywanie minimum 2 szklanek mleka (lub przetworów mlecznych np. jogurtu, czy kefiru) osobom dorosłym.