Mniszek lekarski, często mylony z mleczem, pojawia się na łąkach w okresie majowym. Jednak nie każdy wie, jakie ma właściwości. Sprawdź je!
Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY MNISZEK LEKARSKI!
Co zawiera w sobie mniszek lekarski
- witaminy A,C,D oraz B
- żelazo
- potas
- krzem
- magnez
- przeciwutleniacze
- flawonoidy
Właściwości mniszka lekarskiego
- „dezynfekuje” drogi moczowe
- pomaga przy zaburzeniach trawienia
- działa żółciopędnie
- wspomaga pracę wątroby
- wpływa pozytywnie na pracę nerek
- usuwa toksyny z organizmu
- zwalcza brodawki i kurzajki
- obniża poziom cukru we krwi
- przyspiesza gojenie ran
- wzmacnia odporność
- działa przeciwzapalnie
- działa antyoksydacyjnie
Domowe sposoby na zastosowanie mniszka lekarskiego
- syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
zaleca się picie syropu z kwiatów mniszka przy infekcjach dróg oddechowych oraz kaszlu. Taki syrop można przygotować samemu lub zakupić w aptece.
- herbata z mniszka lekarskiego
zlecana jest jako środek, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego mi.n. jelit, żołądka oraz wątroby.
- miód z mniszka
można go stosować zamiast cukru do np. posłodzenia herbaty. Wykazuje pozytywne działania względem układu trawiennego oraz wspomaga leczenie problemów z żołądkiem i nerkami.
- odwar z korzenia mniszka
odwar jest dobrym sposobem pozbycia się problemów trawiennych. Aby przygotować odwar z wysuszonych uprzednio korzeni, wystarczy zalać ok. 2 łyżeczki wrzątkiem i gotować przez następne 10 minut. Odwar pije się przed jedzeniem 2/3 razy dziennie.
Przepis na miód z mniszka
Składniki:
- bardzo duża ilość mniszka lekarskiego
- litr wody
- 2 duże cytryny lub 3 małe
- 1 kg cukru
Wykonanie:
- Kwiaty mniszka należy zebrać i rozłożyć na papierze. Trzeba odczekać, aby powychodziły z nich owady.
- Przejrzyj kwiaty, czy nie ma w nich ziemi.
- Tak przygotowany mniszek włóż do dużego garnka i zalej wodą.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 30 minut na małym ogniu.
- Wywar odstaw na 24 godziny.
- Przecedź wywar przez gazę, a każdy kwiatek dokładnie odciśnij tak, aby wypłynął z niego cały sok.
- Zasyp całość cukrem, dodaj sok z cytryn i gotuj przez następne 2 godziny na wolnym ogniu.
- Jeżeli miód jest wystarczająco gęsty, przelej go do słoików i odwróć do góry dnem. Jeżeli jednak nie jest jeszcze gęsty, gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podpowiedź: miód mieszaj drewnianą łyżką. Jeżeli będzie ona „oblepiona” syropem, a na wierzchu zbierze się dużo „pianki” to oznaka, że miód jest gotowy do przelania.