ładowanie...
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski Zielnik
#mnieszeklekarski #dobrasztela.pl #zielnikdobrejszteli #zielnik #naparziołowy

Mniszek lekarski, często mylony z mleczem, pojawia się na łąkach w okresie majowym. Jednak nie każdy wie, jakie ma właściwości. Sprawdź je!

24 marca 2021
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski

Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY MNISZEK LEKARSKI!

 

Co zawiera w sobie mniszek lekarski

  • witaminy A,C,D oraz B
  • żelazo
  • potas
  • krzem
  • magnez
  • przeciwutleniacze
  • flawonoidy 

 

Właściwości mniszka lekarskiego

  • „dezynfekuje” drogi moczowe
  • pomaga przy zaburzeniach trawienia
  • działa żółciopędnie
  • wspomaga pracę wątroby
  • wpływa pozytywnie na pracę nerek
  • usuwa toksyny z organizmu
  • zwalcza brodawki i kurzajki
  • obniża poziom cukru we krwi
  • przyspiesza gojenie ran
  • wzmacnia odporność
  • działa przeciwzapalnie
  • działa antyoksydacyjnie

 

Domowe sposoby na zastosowanie mniszka lekarskiego

  • syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
    zaleca się picie syropu z kwiatów mniszka przy infekcjach dróg oddechowych oraz kaszlu. Taki syrop można przygotować samemu lub zakupić w aptece.
     
  • herbata z mniszka lekarskiego
    zlecana jest jako środek, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego mi.n. jelit, żołądka oraz wątroby.
     
  • miód z mniszka
    można go stosować zamiast cukru do np. posłodzenia herbaty. Wykazuje pozytywne działania względem układu trawiennego oraz wspomaga leczenie problemów z żołądkiem i nerkami.
     
  • odwar z korzenia mniszka
    odwar jest dobrym sposobem pozbycia się problemów trawiennych. Aby przygotować odwar z wysuszonych uprzednio korzeni, wystarczy zalać ok. 2 łyżeczki wrzątkiem i gotować przez następne 10 minut. Odwar pije się przed jedzeniem 2/3 razy dziennie. 

 

Przepis na miód z mniszka

Składniki:

  • bardzo duża ilość mniszka lekarskiego
  • litr wody
  • 2 duże cytryny lub 3 małe
  • 1 kg cukru
     

Wykonanie:

  1. Kwiaty mniszka należy zebrać i rozłożyć na papierze. Trzeba odczekać, aby powychodziły z nich owady.
  2. Przejrzyj kwiaty, czy nie ma w nich ziemi.
  3. Tak przygotowany mniszek włóż do dużego garnka i zalej wodą.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 30 minut na małym ogniu.
  5. Wywar odstaw na 24 godziny.
  6. Przecedź wywar przez gazę, a każdy kwiatek dokładnie odciśnij tak, aby wypłynął z niego cały sok.
  7. Zasyp całość cukrem, dodaj sok z cytryn i gotuj przez następne 2 godziny na wolnym ogniu.
  8. Jeżeli miód jest wystarczająco gęsty, przelej go do słoików i odwróć do góry dnem. Jeżeli jednak nie jest jeszcze gęsty, gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podpowiedź: miód mieszaj drewnianą łyżką. Jeżeli będzie ona „oblepiona” syropem, a na wierzchu zbierze się dużo „pianki” to oznaka, że miód jest gotowy do przelania.

Zobacz inne artykuły
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi
Przejdź
Krwawnik
Krwawnik
Przejdź
Wiązówka błotna
Wiązówka błotna
Przejdź
Głóg
Głóg
Przejdź
Zmiana języka