Murzynek z polewą czekoladową
Murzynek z polewą czekoladową to klasyczne ciasto znane z dzieciństwa. Wilgotny, puszysty i intensywnie kakaowy – idealny na rodzinne spotkania, święta czy niedzielną kawę.


Składniki
-
250 g masła lub margaryny
-
1 szklanka cukru
-
3 łyżki kakao
-
1/2 szklanki wody
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 jajka

Przygotowanie
Jak przygotować ciasto na murzynka
Pierwszy krok to zagotowanie bazy czekoladowej – część zostawiamy na polewę. Reszta składników miesza się błyskawicznie i bez miksera.
-
W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, kakao i wodę – zagotuj.
-
Odstaw 1/3 szklanki masy na polewę.
-
Resztę ostudź, następnie dodaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj.
-
Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Pieczenie murzynka
Ciasto najlepiej piec w klasycznej keksówce lub prostokątnej formie. Sprawdzaj patyczkiem – powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.
-
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy.
-
Piecz w 180°C (góra–dół) przez ok. 45–50 minut.
-
Po upieczeniu ostudź przed polaniem polewą.
Polewa czekoladowa do murzynka
Zachowana masa z gotowania doskonale nadaje się na polewę. Wystarczy ją lekko podgrzać, by znów była płynna.
-
Odstawioną wcześniej masę czekoladową podgrzej delikatnie.
-
Polej ciasto i rozprowadź równo – możesz posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
-
Odstaw do lekkiego stężenia.

Porady
Z czym podać klasycznego murzynka?
Murzynek najlepiej smakuje solo, z mlekiem lub kawą. Można też serwować go z kleksem bitej śmietany lub lodami waniliowymi.