Mus z białej czekolady z malinami
KTO Z NAS NIE LUBI BIAŁEJ CZEKOLADY?? Mamy dla was przepis na "Mus z białej czekolady z malinami". SPRAWDŹ! Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku na dole strony i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 1 biała czekolada
- ok 130 ml śmietanki 30% (ok 3/4 małego 200 g opakowania)
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 100 g malin lub innych owoców
- kakao (opcjonalnie)
Wykonanie
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Ubijamy białko z cukrem na sztywną pianę.
- Roztopioną czekoladę mieszamy z 3 łyżkami śmietanki oraz z żółtkiem, dokładnie ze sobą łączymy.
- Do masy z czekoladą dodajemy ubite białko (bardzo delikatnie mieszamy, dodajemy partiami).
- Resztę śmietanki ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy z czekoladową masą.
- W pucharkach układamy na dno maliny (zostawiamy do dekoracji) i na nie wykładamy mus. Na wierzch posypujemy kakao i układamy resztę malin.