ładowanie...
Nagietek
Nagietek Zielnik
Brak tagów

Nagietek lekarski pomaga w zwalczaniu wielu dolegliwości. Sprawdź jak samemu zrobić maść z wysuszonych kwiatów nagietka!

22 kwietnia 2021
Nagietek
Nagietek
Nagietek

Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY NAGIETEK!

 

Co zawiera w sobie nagietek

  • rutynę
  • karotenoidy
  • żywicę
  • olejki eteryczne
  • związki terpenowe
  • saponiny triterpenowe
  • flawonoidy 

 

Właściwości nagietka

  • właściwości przeciwzapalne
  • właściwości antyoksydacyjne
  • właściwości żółciopędne
  • właściwości moczopędne
  • właściwości przeciwgrzybicze
  • właściwości przeciwnowotworowe
  • przyśpiesza gojenie ran
  • rozkurcza mięśnie gładkie
  • chroni przed słońcem (14,8 SPF)

 

Domowe sposoby na zastosowanie nagietka

  • Herbata z nagietka
    Dostępne w aptekach herbaty z nagietka zalej wrzątkiem i zaparz według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj od 10 do 15 minut).
     
  • Napar z nagietka
    Napar z nagietka stosowany jest przede wszystkim w przypadku nieżytu żołądka i jelit, przy stanach zapalnych oraz jako lek rozkurczowy w przypadku bolesnego miesiączkowania. Napar najlepiej przygotować wcześniej i pić lekko schłodzony.
     
  • Wywar z nagietka
    Nagietek może być stosowany także jako płyn do płukania jamy ustnej oraz gardła przez swoje właściwości przeciwzapalne.
     
  • Maść z nagietka
    Maść z nagietka można przygotować z jego kwiatów. Ma działanie kojące oraz przeciwzapalne i łagodzące. Zmniejsza uczucie świądu oraz pieczenie.

 

Przepis na maść z nagietka

Składniki:

  • 100 ml olejowego maceratu nagietkowego
  • 15 g kosmetycznego wosku pszczelego

Wykonanie:

1. Macerat olejowy: słoik z wysuszonymi kwiatkami nagietka zalej olejem (najlepiej oliwą extra virgin) tak, aby przykryło kwiaty. Odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni. Codziennie wstrząśnij słoikiem.
2. Po 6 tygodniach przełóż macerat (wcześniej przelej przez gazę!) oraz dodaj 15 g wosku pszczelego do metalowej miski. Zagotuj wodę i umieść miskę w kąpieli wodnej (60-80 stopni – woda nie może się gotować).
3. Gdy wosk się rozpuści, przelej powstały preparat do małych słoiczków i pozostaw je otwarte do zastygnięcia maści. Tak przygotowaną maść przechowuj w lodówce.

Zobacz inne artykuły
Babka płesznik
Babka płesznik
Przejdź
Tymianek
Tymianek
Przejdź
Pokrzywa
Pokrzywa
Przejdź
Rumianek
Rumianek
Przejdź
Zmiana języka