ładowanie...
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe Wiem co jem
#dobrasztela.pl #orzechlaskowy #orzechy #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Orzechy laskowe wyróżniają się na tle innych dużą zawartością witaminy E, pomagają też zwalczyć nadmiar tłuszczu i „oponkę”. Dowiedz się więcej...

29 stycznia 2021
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe

1. Orzechy laskowe wyróżniają się na tle innych dużą zawartością witaminy E, pomagają też zwalczyć nadmiar tłuszczu i „oponkę”. Dowiedz się więcej.


2.
 Pożywne orzechy laskowe stanowiły pokarm ludzi od najdawniejszych czasów. Leszczyny, bo właśnie z tych krzewów pochodzą orzechy laskowe, uprawiane były już w starożytności – w Grecji, Persji i w Azji Mniejszej. W średniowieczu uprawy zaczęły się rozprzestrzeniać w Europie Południowej.


3.
 100 g orzechów laskowych zawiera 628 kcal.


4.
 Orzechy laskowe to skarbnica witamin i minerałów, do podstawowych z nich należą:

  • Witamina E – zwana witaminą młodości, pomaga chronić również komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • Witaminy z grupy B – orzechy posiadają znaczne ilości tiaminy znanej jako witamina B1, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, a także witaminy B6, pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • kwas foliowy – pomaga w produkcji krwi, szczególnie zaleca się uzupełnianie kwasu foliowego w ciąży, pomaga w odpowiednim rozwoju dziecka
  • potas – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego, czy regulacji ciśnienia krwi. Orzechy laskowe zawierają wiele potasu.
  • cynk – którego nie brakuje w orzechach pomaga utrzymać kości, skórę, paznokcie i włosy w doskonałej formie.


5. Zastosowanie orzechów laskowych

  • Gastronomia
  • Kosmetyka


6.
 Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

628 kcal

Białko

14,95 g

Węglowodany

16,70 g

Cukier

4,34 g

Błonnik

9,70 g

Tłuszcz

60,8 g

Tłuszcze nasycone

4,46 g

Tłuszcze jednonienasycone

45,7 g

Tłuszcze wielonienasycone

7,92 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

6,30 mg

Równoważnik folianów

113 µg

Witamina B1 - tiamina

0,64 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,11 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

1,80 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,92 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,56 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

113 µg

Witamina B4 - cholina

45,6 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

20,0 i.u.

Witamina A

1,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

3,00 µg

Beta karoten

11,00 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

92,0 µg

Witamina E

15,03 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

14,20 µg

Wapń

114 mg

Żelazo

4,70 mg

Magnez

163 mg

Fosfor

290 mg

Potas

680 mg

Sód

0 mg

Cynk

2,45 mg

Miedź

1,73 mg

Mangan

6,18 mg

Selen

2,40 µg

Woda

5,31 g

 7. Przeciwwskazania do spożywania orzechów laskowych

Orzechy laskowe są dość silny alergenem, dlatego też osoby na nie wrażliwe powinny ich bezwzględnie unikać.
 

8. Zalety orzechów laskowych

  • zapobiegają nowotworom
  • pomagają utrzymać dobrą kondycję mięśni
  • pomagają przy zaparciach
  • wpływają korzystnie na stawy i kości
  • poprawiają zdrowie układu nerwowego
  • zwalczają stres i depresje
  • podnoszą odporność
  • pomagają w opóźnieniu procesów starzenia
  • utrzymują skórę zdrową i świeżą
  • wzmacniają włosy
     

9. Przepis na zdrową, domową Nutellę

Nutella to pyszny krem orzechowo – czekoladowy, za  którym przepadają zarówno najmłodsi jak i starsi! My postanowiliśmy przygotować dla Was przepis na domową wersję kremu Nutella.

SKŁADNIKI

  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g miodu płynnego
  • 30 g kakao
  • 50 ml mleka (sojowe lub ryżowe)
  • 10 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Pozbyć się łupinek orzechów i uprażyć orzechy na suchej patelni.
  2. Zawinąć uprażone orzechy w ściereczkę i ocierać, aby pozbyć się skórek, które stały się gorzkie.
  3. Orzechy blendujemy.
  4. Dodajemy wszystkie inne składniki i blendujemy do uzuskania jednolitej i gładkiej masy.
  5. Uzyskaną masę przekładamy do słoika i gotowe!
Zobacz inne artykuły
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne
Przejdź
Pistacje
Pistacje
Przejdź
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca
Przejdź
Migdały
Migdały
Przejdź
Zmiana języka