Orzechy laskowe wyróżniają się na tle innych dużą zawartością witaminy E, pomagają też zwalczyć nadmiar tłuszczu i „oponkę”. Dowiedz się więcej...
1. Orzechy laskowe wyróżniają się na tle innych dużą zawartością witaminy E, pomagają też zwalczyć nadmiar tłuszczu i „oponkę”. Dowiedz się więcej.
2. Pożywne orzechy laskowe stanowiły pokarm ludzi od najdawniejszych czasów. Leszczyny, bo właśnie z tych krzewów pochodzą orzechy laskowe, uprawiane były już w starożytności – w Grecji, Persji i w Azji Mniejszej. W średniowieczu uprawy zaczęły się rozprzestrzeniać w Europie Południowej.
3. 100 g orzechów laskowych zawiera 628 kcal.
4. Orzechy laskowe to skarbnica witamin i minerałów, do podstawowych z nich należą:
- Witamina E – zwana witaminą młodości, pomaga chronić również komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Witaminy z grupy B – orzechy posiadają znaczne ilości tiaminy znanej jako witamina B1, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, a także witaminy B6, pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- kwas foliowy – pomaga w produkcji krwi, szczególnie zaleca się uzupełnianie kwasu foliowego w ciąży, pomaga w odpowiednim rozwoju dziecka
- potas – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego, czy regulacji ciśnienia krwi. Orzechy laskowe zawierają wiele potasu.
- cynk – którego nie brakuje w orzechach pomaga utrzymać kości, skórę, paznokcie i włosy w doskonałej formie.
5. Zastosowanie orzechów laskowych
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
628 kcal |
Białko |
14,95 g |
Węglowodany |
16,70 g |
Cukier |
4,34 g |
Błonnik |
9,70 g |
Tłuszcz |
60,8 g |
Tłuszcze nasycone |
4,46 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
45,7 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
7,92 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
6,30 mg |
Równoważnik folianów |
113 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,64 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,11 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
1,80 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,92 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,56 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
113 µg |
Witamina B4 - cholina |
45,6 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
20,0 i.u. |
Witamina A |
1,00 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
3,00 µg |
Beta karoten |
11,00 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
92,0 µg |
Witamina E |
15,03 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
14,20 µg |
Wapń |
114 mg |
Żelazo |
4,70 mg |
Magnez |
163 mg |
Fosfor |
290 mg |
Potas |
680 mg |
Sód |
0 mg |
Cynk |
2,45 mg |
Miedź |
1,73 mg |
Mangan |
6,18 mg |
Selen |
2,40 µg |
Woda |
5,31 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania orzechów laskowych
Orzechy laskowe są dość silny alergenem, dlatego też osoby na nie wrażliwe powinny ich bezwzględnie unikać.
8. Zalety orzechów laskowych
- zapobiegają nowotworom
- pomagają utrzymać dobrą kondycję mięśni
- pomagają przy zaparciach
- wpływają korzystnie na stawy i kości
- poprawiają zdrowie układu nerwowego
- zwalczają stres i depresje
- podnoszą odporność
- pomagają w opóźnieniu procesów starzenia
- utrzymują skórę zdrową i świeżą
- wzmacniają włosy
9. Przepis na zdrową, domową Nutellę
Nutella to pyszny krem orzechowo – czekoladowy, za którym przepadają zarówno najmłodsi jak i starsi! My postanowiliśmy przygotować dla Was przepis na domową wersję kremu Nutella.
SKŁADNIKI
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g miodu płynnego
- 30 g kakao
- 50 ml mleka (sojowe lub ryżowe)
- 10 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Pozbyć się łupinek orzechów i uprażyć orzechy na suchej patelni.
- Zawinąć uprażone orzechy w ściereczkę i ocierać, aby pozbyć się skórek, które stały się gorzkie.
- Orzechy blendujemy.
- Dodajemy wszystkie inne składniki i blendujemy do uzuskania jednolitej i gładkiej masy.
- Uzyskaną masę przekładamy do słoika i gotowe!