Orzechy makadamia posiadają najwyższą zawartość tłuszczu wśród orzechów.
1. Orzechy makadamia posiadają najwyższą zawartość tłuszczu wśród orzechów.
2. Orzechy makadamia pochodzą z Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi. Na ten moment uprawia się je także w Afryce Południowej oraz na Hawajach.
3. 100 g orzechów makadamia to aż 700 kcal.
4. Pomimo tego, że orzechy te mają największą zawartość tłuszczu, zawierają one głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, posiadające właściwości lecznicze. Ponadto orzechy są dobrym źródłem witamin (A, E, B).
5. Zastosowanie orzechów makadamia
- Gastronomia
- Kosmetologia
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
718 kcal |
Białko |
7,91 g |
Tłuszcz ogółem |
75,77 g |
Węglowodany |
13,82 g |
Błonnik pokarmowy |
8,6 g |
Witamina E |
0,54 mg |
Witamina C |
1,2 mg |
Witamina B1 |
1,195 mg |
Witamina B2 |
0,162 mg |
Witamina B3 |
2,473 mg |
Witamina B6 |
0,275 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
11 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,758 mg |
Wapń |
85 mg |
Żelazo |
3,69 mg |
Magnez |
130 mg |
Fosfor |
188 mg |
Potas |
368 mg |
Sód |
5 mg |
Cynk |
1,30 mg |
Miedź |
0,76 mg |
Mangan |
4,13 mg |
Selen |
3,6 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania orzechów makadamia
Orzechy są dość silny alergenem, dlatego też osoby na nie wrażliwe powinny ich bezwzględnie unikać.
8. Zalety makadamia
- obniżają poziom złego cholesterolu
- właściwości antyoksydacyjne
- zapobiegają utlenianiu komórek
- ograniczają wytwarzanie wolnych rodników
- polecane osobom, które borykają się z anemią
- poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci
- chronią przed chorobami układu krążenia
- olej z orzechów makadamia jest dobrym kosmetykiem
9. CIEKAWOSTKA
Orzechy makadamia nie są zbierane prosto z drzewa, ale dopiero po upadku na ziemię. Potrząsanie drzewami może doprowadzić do strząśnięcia niedojrzałych orzechów.