Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska czy dodatek do ciast. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie i kosmetologii. A liście orzecha od dawna pomagają w leczeniu cukrzycy.
1. Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska czy dodatek do ciast. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie i kosmetologii. A liście orzecha od dawna pomagają w leczeniu cukrzycy.
2. Orzechy włoskie odkryto w starożytności, kiedy to stosowano je jako ochronę przed owadami, liście natomiast pomagały w leczeniu krwotoków.
3. 100 g orzechów włoskich zawiera 654 kcal.
4. Orzechy włoskie są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego oraz cynku, magnezu, potasu, fosforu, manganu, miedzi, witaminy E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.
5. Zastosowanie orzechów włoskich
- Gastronomia
- Kosmetyka
- Medycyna
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
654 kcal |
Białko |
15,23 g |
Węglowodany |
13,71 g |
Cukier |
2,61 g |
Błonnik |
6,70 g |
Tłuszcz |
65,2 g |
Tłuszcze nasycone |
6,13 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
8,93 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
47,2 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
1,30 mg |
Równoważnik folianów |
98,0 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,34 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,15 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
1,13 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,57 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,54 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
98,0 µg |
Witamina B4 - cholina |
39,2 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
20,0 i.u. |
Witamina A |
1,00 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
12,00 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
9,00 µg |
Witamina E |
0,70 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
2,70 µg |
Wapń |
98,0 mg |
Żelazo |
2,91 mg |
Magnez |
158 mg |
Fosfor |
346 mg |
Potas |
441 mg |
Sód |
2,00 mg |
Cynk |
3,09 mg |
Miedź |
1,59 mg |
Mangan |
3,41 mg |
Selen |
4,90 µg |
Woda |
4,07 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania orzechów włoskich
Orzechy włoskie są produktami, które powodują częste alergie, dodatkowo są wysokokaloryczne, dlatego spożywanie ich w nadmiarze zadziała niekorzystnie na nasz organizm.
8. Zalety orzechów włoskich
- usprawniają pracę mózgu
- poprawiają koncentrację
- chronią przed przedwczesną demencją
- redukują zły cholesterol
- opóźniają proces starzenia się skóry
- dbają o zdrowie skóry i pomagają zachować zdrowy wygląd
- przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy typu 2
9. Czy pozbywać się skórki z orzechów włoskich?
Skórka, która znajduje się na orzechach włoskich ma specyficzny, gorzkawy posmak, dlatego często postanawiamy się jej pozbyć, ale czy słusznie?
W żółtej skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów, dlatego zaleca się jeść orzechy włoskie razem z cienką warstwą skórki co wzmocni jego właściwości prozdrowotne.