ładowanie...
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie Wiem co jem
#dobrasztela.pl #orzechy #orzechywłoskie #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska czy dodatek do ciast. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie i kosmetologii. A liście orzecha od dawna pomagają w leczeniu cukrzycy.

27 listopada 2020
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie

1. Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska czy dodatek do ciast. Swoje zastosowanie znajduje także w medycynie i kosmetologii. A liście orzecha od dawna pomagają w leczeniu cukrzycy.
 

2. Orzechy włoskie odkryto w starożytności, kiedy to stosowano je jako ochronę przed owadami, liście natomiast pomagały w leczeniu krwotoków.  
 

3. 100 g orzechów włoskich zawiera 654 kcal.
 

4. Orzechy włoskie są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego oraz cynku, magnezu, potasu, fosforu, manganu, miedzi, witaminy E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.
 

5. Zastosowanie orzechów włoskich

  • Gastronomia
  • Kosmetyka
  • Medycyna

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

654 kcal

Białko

15,23 g

Węglowodany

13,71 g

Cukier

2,61 g

Błonnik

6,70 g

Tłuszcz

65,2 g

Tłuszcze nasycone

6,13 g

Tłuszcze jednonienasycone

8,93 g

Tłuszcze wielonienasycone

47,2 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

1,30 mg

Równoważnik folianów

98,0 µg

Witamina B1 - tiamina

0,34 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,15 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

1,13 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,57 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,54 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

98,0 µg

Witamina B4 - cholina

39,2 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

20,0 i.u.

Witamina A

1,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

12,00 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

9,00 µg

Witamina E

0,70 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

2,70 µg

Wapń

98,0 mg

Żelazo

2,91 mg

Magnez

158 mg

Fosfor

346 mg

Potas

441 mg

Sód

2,00 mg

Cynk

3,09 mg

Miedź

1,59 mg

Mangan

3,41 mg

Selen

4,90 µg

Woda

4,07 g

  

7. Przeciwwskazania do spożywania orzechów włoskich

Orzechy włoskie są produktami, które powodują częste alergie, dodatkowo są wysokokaloryczne, dlatego spożywanie ich w nadmiarze zadziała niekorzystnie na nasz organizm.
 

8. Zalety orzechów włoskich

  • usprawniają pracę mózgu
  • poprawiają koncentrację
  • chronią przed przedwczesną demencją
  • redukują zły cholesterol
  • opóźniają proces starzenia się skóry
  • dbają o zdrowie skóry i pomagają zachować zdrowy wygląd
  • przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy typu 2

 

9. Czy pozbywać się skórki z orzechów włoskich?

Skórka, która znajduje się na orzechach włoskich ma specyficzny, gorzkawy posmak, dlatego często postanawiamy się jej pozbyć, ale czy słusznie?

W żółtej skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów, dlatego zaleca się jeść orzechy włoskie razem z cienką warstwą skórki co wzmocni jego właściwości prozdrowotne.

Zobacz inne artykuły
Pistacje
Pistacje
Przejdź
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia
Przejdź
Migdały
Migdały
Przejdź
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne
Przejdź
Zmiana języka