ładowanie...
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne Wiem co jem
#dobrasztela.pl #orzechy #orzeszkiziemne #wartościiwłaściwości #wiemcojem

ORZESZKI ZIEMNE czyli fistaszki to orzechy posiadające największą ilość białka, sprawdź inne składniki oraz pozytywny wpływ tych orzeszków na zdrowie.

12 marca 2021
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne

1. ORZESZKI ZIEMNE czyli fistaszki to orzechy posiadające największą ilość białka, sprawdź inne składniki oraz pozytywny wpływ tych orzeszków na zdrowie.
 

2. Pochodzą z tropikalnych terenów Ameryki Południowej.
 

3. 100 g orzeszków ziemnych zawiera 567 kcal.
 

4. Fistaszki prócz rekordowej wśród orzechów ilości białka, posiadają również wiele witaminy B3, tłuszczu, błonnika, a także witaminy i minerały. Szczególną uwagę zwraca się jednak na znaczną zawartość polifenoli, tokoferoli oraz flawonoidów, które neutralizują wolne rodniki.  

5. Zastosowanie orzeszków ziemnych

  • Gastronomia
  • Kosmetyka

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

567 kcal

Białko

25,80 g

Węglowodany

16,13 g

Cukier

4,72 g

Błonnik

8,5 g

Tłuszcz

49,24 g

Witamina B1 - tiamina

0,640 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,135 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

12,066 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,348 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

240 µg

Witamina E

8,33 mg

Wapń

92 mg

Żelazo

4,58 mg

Magnez

168 mg

Fosfor

376 mg

Potas

705 mg

Sód

18 mg

Cynk

3,27mg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania orzechów ziemnych

Orzeszki ziemne są jednym z najpopularniejszych alergenów.
 

8. Zalety fistaszków

  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • chronią skórę
  • pomagają w odchudzaniu
  • wspomagają zdrowy rozwój organizmu
  • przez dużą ilość antyoksydantów zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego
  • wspomagają pamięć
  • pomagają w walce z chorobami

 

9. Przepis na domowe masło orzechowe, dobre dla serca

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki orzeszków ziemnych wcześniej uprażonych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE 

  1. Orzeszki ziemne obieramy ze skórki, rozkładamy na patelni bez tłuszczu i prażymy.
  2. Kiedy je uprażymy przesypujemy do kielicha i blendujemy.
  3. Jeśli zmiksowane orzechy będą suche to dodajemy do nich olej kokosowy.
  4. Dobrze utarte orzechy przybierają postać masła orzechowego.
  5. Czekamy aż ostygnie i przekładamy do słoiczka.

Dzięki znacznej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, masło wpływa pozytywnie na układ krążenia, a dodatkowo pomaga spalić tkankę tłuszczową!

Zobacz inne artykuły
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia
Przejdź
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca
Przejdź
Pistacje
Pistacje
Przejdź
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie
Przejdź
Zmiana języka