ładowanie...
Pieczarki
Pieczarki Wiem co jem
#dobrasztela.pl #grzyby #pieczarki #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Pieczarki to najpopularniejszy rodzaj grzybów, dostępne cały rok wzbogacają smak wielu potraw posiadając przy tym wiele wartości odżywczych...

11 grudnia 2020
Pieczarki
Pieczarki
Pieczarki

1. Pieczarki to najpopularniejszy rodzaj grzybów uprawianych na świecie. Dostępne cały rok wzbogacają smak wielu potraw posiadając przy tym wiele wartości odżywczych.

2. Pionierami upraw różnych gatunków grzybów byli Chińczycy, którzy zajmowali się tym już kilka tysięcy lat temu. Początki uprawy pieczarek w Europie datuje się na XVI wiek, pierwsi zajmowali się tym Francuzi. Aktualnie uprawa pieczarki odbywa się na skalę masową, a Polska znajduje się na drugim, po Holandii, miejscu wśród producentów w Europie.

3. 100 g pieczarek zawiera 22 kcal.

4. Pieczarki - jak większość grzybów, składają się głównie z wody, co sprawia, że są niskokaloryczne. Jeśli mowa o witaminach to białe pieczarki są źródłem większości witamin z grupy B - B2, PP i B5. Ponadto zawierają witaminy B6, B1 czy kwas foliowy. W pieczarkach znajduje się błonnik w postaci beta-glukanów, które obniżają poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi i normowania poziomu glukozy.


5. Zastosowanie pieczarek

  • Gastronomia


6. Tabela wartości odżywczych

Energia

22 kcal

Woda

92,43 g

Białko

3,09 g

Tłuszcz

0,34 g

Węglowodany

3,28 g

Cukry

1,65 g

Błonnik

1 g

Popiół

0,85 g

Tiamina (B1)

0,081 mg (7% zalecanego dziennego spożycia)

Ryboflawina (B2)

0,402 mg (34%)

Niacyna (B3)

3,607 mg (24%)

Kwas pantotenowy (B5)

1,497 mg (30%)

Pirydoksyna (B6)

0,104 mg (8%)

Kwas foliowy (B9)

17 µg (4%)

Kobalamina (B12)

0,04 µg (2%)

Witamina C

2,1 mg (3%)

Witamina D

0,2 µg (1%)

Żelazo

0,5 mg (4%)

Magnez

9 mg (3%)

Fosfor

86 mg (12%)

Potas

318 mg (7%)

Sód

3 mg (0%)

Cynk

0,52 mg (5%)

  

7. Przeciwwskazania do spożywania pieczarek

Pieczarki jak wszystkie grzyby są ciężkostrawne więc nie zaleca się jeść ich w nadmiarze, ponieważ stawiamy spore wyzwanie naszemu układowi trawiennemu.
 

8. Zalety pieczarek

  • działanie antynowotworowe
  • obniżanie złego cholesterolu
  • wspomaganie odporności organizmu
  • obniżenie ryzyka zawału serca
  • obniżenie ryzyka udaru mózgu

 

9. CIEKAWOSTKA

Na targu, w sklepie lub na bazarze można otrzymać 3 podstawowe rodzaje pieczarek.

  • Białe – delikatne w smaku, najlepiej nadające się do spożycia na surowo – przechowywanie w lodówce max. 4 dni
  • Brązowe – mocniejszy aromat, smakiem zbliżone do grzybów leśnych, trwalsze niż pieczarki białe – przechowywanie w lodówce max. 6 dni
  • Portobello – znacznie większe, smak i zapach zbliżony do grzybów leśnych, najlepiej nadają się do faszerowania lub na grilla

 

Sprawdź przepisy na świąteczne dania z pieczarkami https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/wigilijne-przepisy-z-pieczarkami

Zobacz inne artykuły
Kania
Kania
Przejdź
Podgrzybek
Podgrzybek
Przejdź
Koźlarz
Koźlarz
Przejdź
Rydz
Rydz
Przejdź
Zmiana języka