ładowanie...
slogan

Pieczone jabłka z orzechami

Pieczone jabłka z orzechami to prosty deser, który pachnie cynamonem i jesienią. Ciepłe, miękkie, z chrupiącym nadzieniem – idealne na chłodne dni i spokojne wieczory.

Pieczone jabłka z orzechami
pieczone jabłka z orzechami

Składniki

  • 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta, jonagold, antonówka)
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: rodzynki, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa
pieczone jabłka z orzechami

Przygotowanie

Jak przygotować jabłka do pieczenia

  1. Umyj jabłka i odetnij górną „czapeczkę”.
  2. Delikatnie wydrąż gniazda nasienne, nie przebijając dna.
  3. W miseczce wymieszaj orzechy, cynamon, miód i ewentualne dodatki.
  4. Napełnij jabłka farszem i na wierzch każdej porcji połóż kawałek masła.

Pieczenie jabłek z orzechami

  1. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym.
  2. Piecz w 180°C (góra–dół) przez 25–30 minut.
  3. Podawaj na ciepło, solo lub z dodatkami.
pieczone jabłka z orzechami

Warianty

  • z jogurtem naturalnym lub greckim
  • z kleksem śmietany lub mascarpone
  • z lodami waniliowymi lub cynamonowymi
  • z odrobiną miodu i cynamonu na wierzchu
#pieczonejabłka #jabłkazorzechami #jesiennydeser #desernaciepło
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka