Sprawdzony przepis od lat na pierniki. Nie zmieniają kształtu podczas pieczenia, a w dodatku są kusząco miękkie i pyszne...
Od lat korzystam z tego przepisu na pierniki. Są to pierniki dekoracyjne. Nie zmieniają kształtu podczas pieczenia, a w dodatku są kusząco miękkie i pyszne.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
POTRZEBUJEMY
- szklanka sztucznego miodu (lub prawdziwy miód, jeśli chcecie zrobić pierniczki do jedzenia)
- 1/2 szklanki cukru
- 100g margaryny (lub masła, jeśli chcecie przygotować pierniczki do jedzenia)
- 1/2 przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3-4 szklanki mąki
- 1 jajko
WYKONANIE
W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera) – można pozostawić na noc w lodówce. Ciasto b. cienko wałkować i wycinać dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.