Pierogi z jabłkiem i cynamonem
Przepis na pyszny i szybki obiad? Tak! Tym razem są to pierogi na słodko z jabłkami i cynamonem. Ten wyjątkowy przepis z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkich smaków. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak łatwo można przygotować coś pysznego w krótkim czasie!
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 3 średnie jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Nadmiar soku odciskamy.
- Do jabłek dodajemy cynamon. Jeśli są bardzo kwaśne - dodajemy cukier.
- Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki.
- Dodajemy sól i zagniatamy jednolite ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
- Na każde kółko kładziemy porcję farszu, zlepiamy ciasto i formujemy zgrabne pierożki.
- Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy, aż wypłyną.