Pigwa to owoc szczególnie polecany w okresie jesiennym. Zawiera w sobie dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu...
1. Pigwa to owoc, który jest szczególnie polecany w okresach zwiększonej zachorowalności. Zawiera w sobie dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.
2. Pigwa pochodzi z Kaukazu. W starożytności rosła ona natomiast na Krecie. Zgodnie z mitologią grecką stała się złotym jabłkiem, którym Parys nagrodził Afrodytę. Z Krety trafiła do Rzymu, a z upływem czasu na pozostałe terytorium Europy.
3. 100 g pigwy zawiera 57 kcal.
4. Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
5. Zastosowanie pigwy
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
|
7. Przeciwwskazania do spożywania pigwy
Spożywanie soku z pigwy nie jest wskazane osobom z zapaleniem opłucnej, a także cierpiącym na przewlekłe zaparcia. Pigwa może podrażniać krtań, dlatego osoby pracujące głosem powinny spożywać ją w rozważnych ilościach.
8. Zalety pigwy
- pobudzenie apetytu
- przeciwdziałanie wymiotom, biegunce i wzdęciom
- wzmocnienie odporności
- działania przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
- przeciwdziałanie anemii, niedokrwistości
- regulowanie zaburzeń żołądkowo-jelitowych
- redukowanie stanu zapalnego
- działania prewencyjnie w chorobach nowotworowych i układu krążenia
- wspomaganie organizmu przy leczeniu przeziębienia i grypy
Pigwowa szarlotka
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 150 g margaryny
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 400 ml konfitury z pigwy
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy margarynę, śmietanę i żółtka. Całość mieszamy i dzielimy na części w proporcjach 1:3. Mniejszą część odkładamy do lodówki. Większą natomiast rozwałkowujemy i wypełniamy formę. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Do garnka dajemy pigwę, zalewamy wodą – ok. 1,5 szklanki i doprowadzamy do wrzenia. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń i dodajemy do pigwowej masy. Chwilę gotujemy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masę z pigwy przekładamy na zimne ciasto. Na wierzch masy kruszymy pozostałą część. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy ciasto przez godzinę. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!