ładowanie...
Pigwa
Pigwa Wiem co jem
#dobrasztela.pl #owoce #pigwa #wiemcojem #właściwości

Pigwa to owoc szczególnie polecany w okresie jesiennym. Zawiera w sobie dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu...

16 października 2020
Pigwa
Pigwa
Pigwa

1. Pigwa to owoc, który jest szczególnie polecany w okresach zwiększonej zachorowalności. Zawiera w sobie dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.
 

2. Pigwa pochodzi z Kaukazu. W starożytności rosła ona natomiast na Krecie. Zgodnie z mitologią grecką stała się złotym jabłkiem, którym Parys nagrodził Afrodytę. Z Krety trafiła do Rzymu, a z upływem czasu na pozostałe terytorium Europy.
 

3. 100 g pigwy zawiera 57 kcal.
 

4.  Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
 

5. Zastosowanie pigwy

  • Gastronomia
  • Kosmetyka

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

57,0 kcal

Białko

0,40 g

Węglowodany

15,30 g

Cukier

0 g

Błonnik

1,90 g

Tłuszcz

0,10 g

Tłuszcze nasycone

0,01 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,04 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,05 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

15,00 mg

Równoważnik folianów

3,00 µg

Witamina B1 - tiamina

0,02 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,03 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,20 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,08 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,04 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

3,00 µg

Witamina B4 - cholina

0 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

40,0 i.u.

Witamina A

2,00 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

0 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

0 µg

Witamina E

0 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

0 µg

Wapń

11,00 mg

Żelazo

0,70 mg

Magnez

8,00 mg

Fosfor

17,00 mg

Potas

197 mg

Sód

4,00 mg

Cynk

0,04 mg

Miedź

0,13 mg

Mangan

0 mg

Selen

0,60 µg


7. Przeciwwskazania do spożywania pigwy

Spożywanie soku z pigwy nie jest wskazane osobom z zapaleniem opłucnej, a także cierpiącym na przewlekłe zaparcia. Pigwa może podrażniać krtań, dlatego osoby pracujące głosem powinny spożywać ją w rozważnych ilościach.
 

8. Zalety pigwy

  • pobudzenie apetytu
  • przeciwdziałanie wymiotom, biegunce i wzdęciom
  • wzmocnienie odporności
  • działania przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
  • przeciwdziałanie anemii, niedokrwistości
  • regulowanie zaburzeń żołądkowo-jelitowych
  • redukowanie stanu zapalnego
  • działania prewencyjnie w chorobach nowotworowych i układu krążenia
  • wspomaganie organizmu przy leczeniu przeziębienia i grypy

 

Pigwowa szarlotka

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 400 ml konfitury z pigwy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki wody

 


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy margarynę, śmietanę i żółtka. Całość mieszamy i dzielimy na części w proporcjach 1:3. Mniejszą część odkładamy do lodówki. Większą natomiast rozwałkowujemy i wypełniamy formę. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Do garnka dajemy pigwę, zalewamy  wodą – ok. 1,5 szklanki i doprowadzamy do wrzenia. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń i dodajemy do pigwowej masy. Chwilę gotujemy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masę z pigwy przekładamy na zimne ciasto. Na wierzch masy kruszymy pozostałą część. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy ciasto przez godzinę. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Żurawina
Żurawina
Przejdź
Brzoskwinia
Brzoskwinia
Przejdź
Mango
Mango
Przejdź
Grejpfrut
Grejpfrut
Przejdź
Zmiana języka