Koniecznie sprawdź nasze pomysły na farbowanie pisanek NATURALNYMI barwnikami, dostępnymi w każdym domu!
PRZYGOTOWYWANIE PISANEK? NATURALNIE!
Jeśli nie przepadasz za farbowaniem jajek sklepowymi barwnikami, a równocześnie nie chcesz rezygnować z wielkanocnej tradycji, to koniecznie sprawdź nasze pomysły na farbowanie pisanek NATURALNYMI barwnikami, dostępnymi w każdym domu! Zaciekawiło cię to? Sprawdź szczegóły i przygotuj wyjątkowe, naturalnie piękne pisanki!
Zaczynamy!
BIAŁE PISANKI
składniki: woda, ocet
białe pisanki również posiadają swój urok, aby pozostawić je całkowicie białe wystarczy gotować jajka przez kilka minut w wodzie z octem.
CZERWONE PISANKI
składniki: woda, ocet, sól, łupiny czerwonej cebuli
czerwony kolor pisanki uzyskamy z łupinek czerwonej cebuli, jak tego dokonać? wystarczy gotować przez 20 minut łupinki z około 1 kg cebuli w 1 l. wody. Po tym czasie odcedzamy dodajemy ocet i sól, jajka i gotujemy przez 25 minut. Jeśli zależy nam na bardzo intensywnym odcieniu czerwieni, jajka możemy zostawić w naszym barwniku na całą noc.
ŻÓŁTE PISANKI
składniki: woda, ocet, sól, kurkuma
kurkuma jest idealnym barwnikiem dla osób chcących uzyskać piękny, słoneczny kolor. Należy ugotować jajka w tradycyjny sposób, następnie do naczynia z 1,5 l. wrzątku dodać sól, ocet i ok. 4 łyżki kurkumy. 2 godziny wystarczą, aby jajka uzyskały intensywny żółty kolor.
POMARAŃCZOWE PISANKI
składniki: woda, ocet, sok marchewkowy
karoten zawarty w marchewce jest doskonałym barwnikiem dla jajek! Wystarczy ugotować jajka na twardo, następnie do ok. 1 litra wody dodać 0,5 litra soku z marchwi oraz octu. Pozostawione na kilka godzin sprawi, że jajka uzyskają intensywnie pomarańczowy kolor!
BRĄZOWE PISANKI
składniki: woda, ocet, sól, łupiny cebuli i kawa
jednym z popularniejszych sposobów barwienia jest właśnie cebula. W tym przypadku, jeśli planujemy osiągnąć ładny, brązowy kolor pisanek, stosujemy jej łupiny. Wykładamy dno garnka tym łupinami i zalewamy wodą. Całość gotujemy 15 minut, dodajemy sól, ocet oraz jajka. Odcień zależy od ilości łupin oraz czasu gotowania. Aby zabarwić jajka na ciemny brąz, najlepiej zastosować wywar z mielonej kawy.
RÓŻOWE PISANKI
składniki: woda, ocet, sól, sok z buraka
najpopularniejszym i najczęściej stosowanym sposobem na barwienie pisanek jest burak. Trzemy buraka na tarce z małymi oczkami i odciskamy sok. Dodajemy go garnka, solimy, dodajemy octu i gotujemy jajka na twardo. Uzyskają one piękny, różowy kolor.
NIEBIESKIE PISANKI
składniki: woda, ocet, sól, czerwona kapusta
niebieskie pisanki to hit! aby je przygotować wystarczy połowa główki czerwonej kapusty. Szatkujemy ją i gotujemy w litrze wody przez ok 30 minut. Odcedzamy, do wywaru dodajemy sól i ocet, a także jajka. Pozostawione w wywarze na całą noc nabiorą intensywnego niebieskiego koloru!
GRANATOWE PISANKI
składniki: woda, ocet, czerwona kapusta, soda oczyszczona, hibiskus
jeśli zamiast niebieskich pisanek, zależy Ci na głębokim granatowym odcieniu, to korzystając z wcześniejszej porady odnośnie czerwonej kapusty, dodaj jeszcze szczyptę sody i wywar z hibiskusa. Efektem są piękne, granatowe pisanki.
ZIELONE PISANKI
składniki: woda, ocet, szpinak
zielone pisanki to wbrew pozorom łatwy do uzyskania efekt! wystarczy zagotować 2 garści liści szpinaku. Dodajemy jajka, sól i ocet i gotujemy 20 minut. Odstawiamy na całą noc. Jajka uzyskają niesamowicie zielony odcień.
CZARNE PISANKI
składniki: woda, ocet, liście czarnego klonu/kora olchy/łupiny orzecha włoskiego
czarne pisanki to rzadko spotykany widok! dlatego jeśli planujemy by nasz stół stał się jeszcze bardziej wyjątkowy, warto wypróbować ten sposób. Wystarczy zagotować liście, korę i/lub łupiny, następnie dodać jajka i ocet. Gotować przez 20 minut, a później odstawić na noc. Efekt jest niesamowity!
FIOLETOWE PISANKI
składniki: woda, ocet, sól, jagody/owoce czarnego bzu
piękny fiolet uzyskamy korzystając z takich owoców jak jagody i czarny bez. Wystarczy włożyć owoce i jajka do garnka i zagotować z octem oraz solą. Pozostawiamy jajka w barwniku całą noc, aby fiolet był bardzo intensywny.
ZŁOTE PISANKI
składniki: woda, ocet, nagietek + kurkuma lub łupiny orzecha włoskiego + łupiny cebuli
dla fanów złotego koloru również znaleźliśmy świetne rozwiązanie, a mianowicie – naturalnie złote pisanki! Wystarczy mieszać ze sobą dwa składniki. Pierwszą opcją jest wywar z nagietka w połączeniu z kurkumą. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku żółtych pisanek. Innym wyjściem jest skorzystanie z łupin cebuli i orzecha włoskiego co da odcień starego złota. Należy dopilnować, aby łupin cebuli było więcej niż orzecha. Wykładamy dno garnka tym łupinami i zalewamy wodą. Całość gotujemy ok. 30 minut, dodajemy sól, ocet oraz jajka. Odcień zależy od ilości łupin oraz czasu gotowania.
Porady Pani Sztelki!
- Wybierz jajka z białą skorupką, aby uzyskane kolory były intensywne!
- Jeśli chcesz, aby twoje pisanki pięknie błyszczały, koniecznie przetrzyj gotowe pisanki delikatną ściereczką nasączoną oliwą!