ładowanie...
Pisanki
Pisanki naturalne barwienie
#pisanki #ecodom #barwienie #dobrasztela.pl #wielkanoc

Koniecznie sprawdź nasze pomysły na farbowanie pisanek NATURALNYMI barwnikami, dostępnymi w każdym domu!

24 marca 2021

PRZYGOTOWYWANIE PISANEK? NATURALNIE!

Jeśli nie przepadasz za farbowaniem jajek sklepowymi barwnikami, a równocześnie nie chcesz rezygnować z wielkanocnej tradycji, to koniecznie sprawdź nasze pomysły na farbowanie pisanek NATURALNYMI barwnikami, dostępnymi w każdym domu! Zaciekawiło cię to? Sprawdź szczegóły i przygotuj wyjątkowe, naturalnie piękne pisanki!

Zaczynamy!

 

BIAŁE PISANKI

składniki: woda, ocet

 
białe pisanki również posiadają swój urok, aby pozostawić je całkowicie białe wystarczy gotować jajka przez kilka minut w wodzie z octem.
 

CZERWONE PISANKI

składniki: woda, ocet, sól, łupiny czerwonej cebuli



czerwony kolor pisanki uzyskamy z łupinek czerwonej cebuli, jak tego dokonać? wystarczy gotować przez 20 minut łupinki z około 1 kg cebuli w 1 l. wody. Po tym czasie odcedzamy dodajemy ocet i sól, jajka i gotujemy przez 25 minut. Jeśli zależy nam na bardzo intensywnym odcieniu czerwieni, jajka możemy zostawić w naszym barwniku na całą noc.
 

ŻÓŁTE PISANKI

składniki: woda, ocet, sól, kurkuma



kurkuma jest idealnym barwnikiem dla osób chcących uzyskać piękny, słoneczny kolor. Należy ugotować jajka w tradycyjny sposób, następnie do naczynia z 1,5 l. wrzątku dodać sól, ocet i ok. 4 łyżki kurkumy. 2 godziny wystarczą, aby jajka uzyskały intensywny żółty kolor.
 

POMARAŃCZOWE PISANKI

składniki: woda, ocet, sok marchewkowy

karoten zawarty w marchewce jest doskonałym barwnikiem dla jajek! Wystarczy ugotować jajka na twardo, następnie do ok. 1 litra wody dodać 0,5 litra soku z marchwi oraz octu. Pozostawione na kilka godzin sprawi, że jajka uzyskają intensywnie pomarańczowy kolor! 
 

BRĄZOWE PISANKI

składniki: woda, ocet, sól, łupiny cebuli i kawa



jednym z popularniejszych sposobów barwienia jest właśnie cebula. W tym przypadku, jeśli planujemy osiągnąć ładny, brązowy kolor pisanek, stosujemy jej łupiny. Wykładamy dno garnka tym łupinami i zalewamy wodą. Całość gotujemy 15 minut, dodajemy sól, ocet oraz jajka. Odcień zależy od ilości łupin oraz czasu gotowania. Aby zabarwić jajka na ciemny brąz, najlepiej zastosować wywar z mielonej kawy. 
 

RÓŻOWE PISANKI

składniki: woda, ocet, sól, sok z buraka

najpopularniejszym i najczęściej stosowanym sposobem na barwienie pisanek jest burak. Trzemy buraka na tarce z małymi oczkami i odciskamy sok. Dodajemy go garnka, solimy, dodajemy octu i gotujemy jajka na twardo. Uzyskają one piękny, różowy kolor.
 

NIEBIESKIE PISANKI

składniki: woda, ocet, sól, czerwona kapusta

niebieskie pisanki to hit! aby je przygotować wystarczy połowa główki czerwonej kapusty. Szatkujemy ją i gotujemy w litrze wody przez ok 30 minut. Odcedzamy, do wywaru dodajemy sól i ocet, a także jajka. Pozostawione w wywarze na całą noc nabiorą intensywnego niebieskiego koloru!
 

GRANATOWE PISANKI

składniki: woda, ocet, czerwona kapusta, soda oczyszczona, hibiskus

jeśli zamiast niebieskich pisanek, zależy Ci na głębokim granatowym odcieniu, to korzystając z wcześniejszej porady odnośnie czerwonej kapusty, dodaj jeszcze szczyptę sody i wywar z hibiskusa. Efektem są piękne, granatowe pisanki.

 

ZIELONE PISANKI

składniki: woda, ocet, szpinak

zielone pisanki to wbrew pozorom łatwy do uzyskania efekt! wystarczy zagotować 2 garści liści szpinaku. Dodajemy jajka, sól i ocet i gotujemy 20 minut. Odstawiamy na całą noc. Jajka uzyskają niesamowicie zielony odcień.
 

CZARNE PISANKI

składniki: woda, ocet, liście czarnego klonu/kora olchy/łupiny orzecha włoskiego

czarne pisanki to rzadko spotykany widok! dlatego jeśli planujemy by nasz stół stał się jeszcze bardziej wyjątkowy, warto wypróbować ten sposób. Wystarczy zagotować liście, korę i/lub łupiny, następnie dodać jajka i ocet. Gotować przez 20 minut, a później odstawić na noc. Efekt jest niesamowity!
 

FIOLETOWE PISANKI

składniki: woda, ocet, sól, jagody/owoce czarnego bzu

piękny fiolet uzyskamy korzystając z takich owoców jak jagody i czarny bez. Wystarczy włożyć owoce i jajka do garnka i zagotować z octem oraz solą. Pozostawiamy jajka w barwniku całą noc, aby fiolet był bardzo intensywny.
 

ZŁOTE PISANKI

składniki: woda, ocet, nagietek + kurkuma lub łupiny orzecha włoskiego + łupiny cebuli

dla fanów złotego koloru również znaleźliśmy świetne rozwiązanie, a mianowicie – naturalnie złote pisanki! Wystarczy mieszać ze sobą dwa składniki. Pierwszą opcją jest wywar z nagietka w połączeniu z kurkumą. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku żółtych pisanek. Innym wyjściem jest skorzystanie z łupin cebuli i orzecha włoskiego co da odcień starego złota. Należy dopilnować, aby łupin cebuli było więcej niż orzecha. Wykładamy dno garnka tym łupinami i zalewamy wodą. Całość gotujemy ok. 30 minut, dodajemy sól, ocet oraz jajka. Odcień zależy od ilości łupin oraz czasu gotowania.

 

Porady Pani Sztelki!

  1. Wybierz jajka z białą skorupką, aby uzyskane kolory były intensywne!
  2. Jeśli chcesz, aby twoje pisanki pięknie błyszczały, koniecznie przetrzyj gotowe pisanki delikatną ściereczką nasączoną oliwą!
Zobacz inne artykuły
Ozdobne lampiony
Ozdobne lampiony
Przejdź
Ozdoby choinkowe
Ozdoby choinkowe
Przejdź
Składanie serwetek
Składanie serwetek
Przejdź
Zmiana języka