ładowanie...
Pistacje
Pistacje Wiem co jem
#dobrasztela.pl #orzechy #pistacje #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Pistacje to jedne ze zdrowszych przekąsek. Mimo, że orzechy to produkty kaloryczne, to mała ilość pistacji nie powinna przeszkodzić w diecie a może przynieść wiele korzyści zdrowiu.

18 grudnia 2020
Pistacje
Pistacje
Pistacje

1. Pistacje to jedne ze zdrowszych przekąsek. Mimo, że orzechy to produkty kaloryczne, mała ilość pistacji nie powinna przeszkodzić w diecie a może przynieść wiele korzyści zdrowiu.

2. Pistacja pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie, największe plantacje znajdują się w Grecji.

3. 100 g pistacji zawiera 560 kcal.

4. W skład pistacji wchodzą witaminy z grupy B6, C, A oraz E. Pistacje warto spożywać systematycznie ze względu na to, że dostarczają niezbędnych minerałów, potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Należą do nich fosfor i wapń oraz potas, żelazo, miedź, magnez, a także mangan. Bardzo ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w składzie pistacji są niacyny, kwas pantotenowy, ryboflawina oraz biotyna i tiamina.


5. Zastosowanie pistacji

  • Gastronomia


6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

560 kcal

Białko

20,2 g

Węglowodany

27,2 g

Cukier

7,66 g

Błonnik

10,60 g

Tłuszcz

45,3 g

Tłuszcze nasycone

5,91 g

Tłuszcze jednonienasycone

23,3 g

Tłuszcze wielonienasycone

14,38 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

5,60 mg

Równoważnik folianów

51,0 µg

Witamina B1 - tiamina

0,87 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,16 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

1,30 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,52 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

1,70 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

51,0 µg

Witamina B4 - cholina

0 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

516 i.u.

Witamina A

26,0 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

10,00 µg

Beta karoten

305 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

2,903 µg

Witamina E

2,86 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

0 µg

Wapń

105 mg

Żelazo

3,92 mg

Magnez

121 mg

Fosfor

490 mg

Potas

1,025 mg

Sód

1,00 mg

Cynk

2,20 mg

Miedź

1,30 mg

Mangan

1,20 mg

Selen

7,00 µg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania pistacji

Jedynym przeciwskazaniem do jedzenia pistacji jest alergia na orzechy.
 

8. Zalety orzechów pistacji

  • obniżają ciśnienie
  • wzmacniają kości
  • regulują funkcjonowanie układu nerwowego
  • zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór
  • usprawniają funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego
  • regulują poziom cukru we krwi
  • poprawiają wygląd skóry
  • wzmacniają odporność

 

9. Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Składniki:

  • 2 garści roszponki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, sól, bazylia, czosnek
  • 1 szt awokado
  • 5 szt suszonych pomidorów
  • 30 g sera pleśniowego Gorgonzola
  • 3 szt pieczywa tostowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki pistacji

Przygotowanie: 
1. Przygotuj sos - wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami, dodaj cytrynę.
2. Awokado wydrążamy łyżką, kroimy w kostkę.
3. Kroimy ser i suszone pomidory.
4. Obcinamy skórkę z pieczywa, kroimy w kostkę i opiekamy na olejku z odrobiną czosnku.
5. Myjemy roszponkę, wkładamy do półmiska, dodajemy wszystkie składniki polewamy sosem, obsypujemy pistacjami i grzankami.

Zobacz inne artykuły
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia
Przejdź
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe
Przejdź
Migdały
Migdały
Przejdź
Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne
Przejdź
Zmiana języka