Pistacje to jedne ze zdrowszych przekąsek. Mimo, że orzechy to produkty kaloryczne, to mała ilość pistacji nie powinna przeszkodzić w diecie a może przynieść wiele korzyści zdrowiu.
1. Pistacje to jedne ze zdrowszych przekąsek. Mimo, że orzechy to produkty kaloryczne, mała ilość pistacji nie powinna przeszkodzić w diecie a może przynieść wiele korzyści zdrowiu.
2. Pistacja pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie, największe plantacje znajdują się w Grecji.
3. 100 g pistacji zawiera 560 kcal.
4. W skład pistacji wchodzą witaminy z grupy B6, C, A oraz E. Pistacje warto spożywać systematycznie ze względu na to, że dostarczają niezbędnych minerałów, potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Należą do nich fosfor i wapń oraz potas, żelazo, miedź, magnez, a także mangan. Bardzo ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w składzie pistacji są niacyny, kwas pantotenowy, ryboflawina oraz biotyna i tiamina.
5. Zastosowanie pistacji
- Gastronomia
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
560 kcal |
Białko |
20,2 g |
Węglowodany |
27,2 g |
Cukier |
7,66 g |
Błonnik |
10,60 g |
Tłuszcz |
45,3 g |
Tłuszcze nasycone |
5,91 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
23,3 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
14,38 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
5,60 mg |
Równoważnik folianów |
51,0 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,87 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,16 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
1,30 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,52 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
1,70 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
51,0 µg |
Witamina B4 - cholina |
0 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
516 i.u. |
Witamina A |
26,0 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
10,00 µg |
Beta karoten |
305 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
2,903 µg |
Witamina E |
2,86 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
0 µg |
Wapń |
105 mg |
Żelazo |
3,92 mg |
Magnez |
121 mg |
Fosfor |
490 mg |
Potas |
1,025 mg |
Sód |
1,00 mg |
Cynk |
2,20 mg |
Miedź |
1,30 mg |
Mangan |
1,20 mg |
Selen |
7,00 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania pistacji
Jedynym przeciwskazaniem do jedzenia pistacji jest alergia na orzechy.
8. Zalety orzechów pistacji
- obniżają ciśnienie
- wzmacniają kości
- regulują funkcjonowanie układu nerwowego
- zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór
- usprawniają funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego
- regulują poziom cukru we krwi
- poprawiają wygląd skóry
- wzmacniają odporność
9. Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Składniki:
- 2 garści roszponki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, sól, bazylia, czosnek
- 1 szt awokado
- 5 szt suszonych pomidorów
- 30 g sera pleśniowego Gorgonzola
- 3 szt pieczywa tostowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki pistacji
Przygotowanie:
1. Przygotuj sos - wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami, dodaj cytrynę.
2. Awokado wydrążamy łyżką, kroimy w kostkę.
3. Kroimy ser i suszone pomidory.
4. Obcinamy skórkę z pieczywa, kroimy w kostkę i opiekamy na olejku z odrobiną czosnku.
5. Myjemy roszponkę, wkładamy do półmiska, dodajemy wszystkie składniki polewamy sosem, obsypujemy pistacjami i grzankami.