ładowanie...
slogan

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem to jedno z najprostszych i najbardziej klasycznych ciast wiosennych. Łączy w sobie słodycz ciasta i kwaskowatość owoców – idealne zestawienie.

Placek z rabarbarem
placek z rabarbarem

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300–400 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
placek z rabarbarem

Przygotowanie

Przygotowanie rabarbaru

  1. Rabarbar umyj i osusz.
  2. Pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm.
  3. (Opcjonalnie) Posyp 1 łyżką cukru i odstaw na 10 minut.

Przygotowanie ciasta

  1. W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodaj olej i mleko, ponownie wymieszaj.
  3. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24x24 cm).
  5. Na wierzchu równomiernie ułóż kawałki rabarbaru.

Pieczenie i podanie

  1. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez ok. 40–45 minut.
  2. Po upieczeniu ostudź na kratce.
  3. (Opcjonalnie) Posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem.
placek z rabarbarem

Porady

Z czym podawać placek z rabarbarem?

Najlepszy jest solo – jeszcze lekko ciepły. Świetnie smakuje także z dodatkiem bitej śmietany, lodów lub jogurtu naturalnego.

Dlaczego warto piec z rabarbarem?

Rabarbar to niedoceniane warzywo, które świetnie sprawdza się w wypiekach. Dodaje ciastu charakteru, a jego sezon trwa krótko – warto korzystać!

#placekzrabarbarem #szybkiplacek #idealnynalato
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka