Placki z kaszy gryczanej
Ten przepis udowadnia, że kasza gryczana sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych. Placki na słodko są miękkie, sycące i idealne na śniadanie, deser lub zdrową przekąskę.


Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 2–3 łyżki mąki (np. owsianej, pszennej lub orkiszowej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: łyżka miodu lub syropu klonowego
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
Jak przygotować słodkie placki
- Rozgnieć banana widelcem.
- Dodaj do kaszy razem z jajkiem, mąką, cynamonem i solą.
- Wszystko wymieszaj – masa powinna być gęsta i lekko lepka.
- W razie potrzeby dodaj 1–2 łyżki mleka lub więcej mąki.
Smażenie placków
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
- Nakładaj po 1 łyżce masy na każdy placek.
- Smaż po 3–4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Podanie
- z jogurtem naturalnym i owocami
- z musem jabłkowym lub domowym dżemem
- z miodem, syropem klonowym lub masłem orzechowym
- z cukrem pudrem i cynamonem