ładowanie...
slogan

Placki z kaszy gryczanej

Ten przepis udowadnia, że kasza gryczana sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych. Placki na słodko są miękkie, sycące i idealne na śniadanie, deser lub zdrową przekąskę.

Placki z kaszy gryczanej
placki z kaszy gryczanej

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki mąki (np. owsianej, pszennej lub orkiszowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: łyżka miodu lub syropu klonowego
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
placki z kaszy gryczanej

Przygotowanie

Jak przygotować słodkie placki

  1. Rozgnieć banana widelcem.
  2. Dodaj do kaszy razem z jajkiem, mąką, cynamonem i solą.
  3. Wszystko wymieszaj – masa powinna być gęsta i lekko lepka.
  4. W razie potrzeby dodaj 1–2 łyżki mleka lub więcej mąki.

Smażenie placków 

  1. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
  2. Nakładaj po 1 łyżce masy na każdy placek.
  3. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
placki z kaszy gryczanej

Podanie

  • z jogurtem naturalnym i owocami
  • z musem jabłkowym lub domowym dżemem
  • z miodem, syropem klonowym lub masłem orzechowym
  • z cukrem pudrem i cynamonem
#plackizkaszygryczanej #kaszanasłodko #słodkaprzekąska
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka