Podgrzybek jest jednym z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych, a jego aromat i smak sprawia, że może być głównym składnikiem wielu dań i sosów
- Podgrzybek jest jednym z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych, a jego aromat i smak sprawia, że może być głównym składnikiem wielu dań i sosów.
- Podgrzybek jest pospolitym grzybem na terenie Europy, można znaleźć go również w Ameryce Północnej, Australii i Japonii. Rośnie w lasach zarówno iglastych jak i mieszanych tuż przy pniach, schowany w mchu.
- 100g podgrzybkazawiera 49 kcal.
- Budowa podgrzybka
Trzon – 10 cm wysokości oraz 4 cm grubości, jasnobrązowy kolor z ciemniejszymi pręgami. Uszkodzony zmienia kolor na ciemnoniebieski.
Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz rozpostarty, płaski z wywiniętymi do góry brzegami. Jego średnica wynosi ok. 15 cm. Kolor kasztanowy, w przypadku młodych podgrzybków kapelusz jest gładki, półkolisty z podwiniętymi brzegami.
Miąższ – jest biały i twardy, w przypadku starszych grzybów lekko żółty, po przekrojeniu zaczyna siwieć.
- Zastosowanie podgrzybka
- Gastronomia
- Wartości odżywcze
Podgrzybek składa się z:
- Wody 80%
- Białka 3,6g/100g
- Węglowodanów 4g/100g
- Tłuszczy 0,5g/100g
Zawiera:
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Wapń
- Żelazo
- Cynk
- Jod
- Mangan
- Miedź
- Witamina A, B1, B2, B3, PP, C, D, E
- Sole mineralne
- Kwas linolowy
- Kwas palmitynowy
- Kwas oleinowy
- Przeciwwskazania do spożywania podgrzybków
Podgrzybek jest grzybem ciężkostrawnym, więc nie jest polecany osobom starszych oraz dzieciom do 6 roku życia, a także osobom z chorobami wątroby czy kobietom w ciąży.
- Zalety podgrzybka
- Bogate źródło białka
- Redukuje stany zapalne i ryzyko chorób krążenia
- Niska kaloryczność
- Wzmacnia kości i zęby
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Utrzymuje prawidłowe ciśnienie
- CIEKAWOSTKA
Istnieje 10 gatunków podgrzybka, aż 7 z nich znajduje się w Polsce:
- podgrzybek czerwonawy – występuje najczęściej w parkach i lasach pod takimi drzewami jak dęby, lipy czy brzozy.
- podgrzybek brunatny – najczęściej spotykany w Polsce – w lasach iglastych, w stanie surowym jest trujący!
- podgrzybek klinowotrzonowy – występuje w lasach iglastych i liściastych, jest rzadkim gatunkiem
- podgrzybek zajączek – występuje w lasach iglastych i liściastych, nie nadaje się do suszenia!
- podgrzybek złotawy – znaleźć można go pospolicie w lasach, pojedynczo lub w dużych skupiskach
- podgrzybek żeberkowany – pojawia się w miejscach wilgotnych jak okolice jeziora, stawu czy sadzawki
- podgrzybek pasożytniczy – w Polsce jest on objęty ochroną gatunkową!