ładowanie...
Podgrzybek
Podgrzybek Wiem co jem
#podgrzybek #dobrasztela #wiemcojem #grzyby #jesień

Podgrzybek jest jednym z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych, a jego aromat i smak sprawia, że może być głównym składnikiem wielu dań i sosów

06 października 2022
Podgrzybek
Podgrzybek
  1. Podgrzybek jest jednym z popularniejszych grzybów w naszym kraju. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych, a jego aromat i smak sprawia, że może być głównym składnikiem wielu dań i sosów.

  2. Podgrzybek jest pospolitym grzybem na terenie Europy, można znaleźć go również w Ameryce Północnej, Australii i Japonii. Rośnie w lasach zarówno iglastych jak i mieszanych tuż przy pniach, schowany w mchu.

  3. 100g podgrzybkazawiera 49 kcal.

  4. Budowa podgrzybka

Trzon – 10 cm wysokości oraz 4 cm grubości, jasnobrązowy kolor z ciemniejszymi pręgami. Uszkodzony zmienia kolor na ciemnoniebieski.

Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz rozpostarty, płaski z wywiniętymi do góry brzegami. Jego średnica wynosi ok. 15 cm. Kolor kasztanowy, w przypadku młodych podgrzybków kapelusz jest gładki, półkolisty z podwiniętymi brzegami.

Miąższ – jest biały i twardy, w przypadku starszych grzybów lekko żółty, po przekrojeniu zaczyna siwieć.

  1. Zastosowanie podgrzybka
  • Gastronomia
  1. Wartości odżywcze

Podgrzybek składa się z:

  • Wody 80%
  • Białka 3,6g/100g
  • Węglowodanów 4g/100g
  • Tłuszczy 0,5g/100g

Zawiera:

  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Wapń
  • Żelazo
  • Cynk
  • Jod
  • Mangan
  • Miedź
  • Witamina A, B1, B2, B3, PP, C, D, E
  • Sole mineralne
  • Kwas linolowy
  • Kwas palmitynowy
  • Kwas oleinowy

  

  1. Przeciwwskazania do spożywania podgrzybków

Podgrzybek jest grzybem ciężkostrawnym, więc nie jest polecany osobom starszych oraz dzieciom do 6 roku życia, a także osobom z chorobami wątroby czy kobietom w ciąży.
 

  1. Zalety podgrzybka
  • Bogate źródło białka
  • Redukuje stany zapalne i ryzyko chorób krążenia
  • Niska kaloryczność
  • Wzmacnia kości i zęby
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Utrzymuje prawidłowe ciśnienie

 

  1. CIEKAWOSTKA

Istnieje 10 gatunków podgrzybka, aż 7 z nich znajduje się w Polsce:

  • podgrzybek czerwonawy – występuje najczęściej w parkach i lasach pod takimi drzewami jak dęby, lipy czy brzozy.
  • podgrzybek brunatny – najczęściej spotykany w Polsce – w lasach iglastych, w stanie surowym jest trujący!
  • podgrzybek klinowotrzonowy – występuje w lasach iglastych i liściastych, jest rzadkim gatunkiem
  • podgrzybek zajączek – występuje w lasach iglastych i liściastych, nie nadaje się do suszenia!
  • podgrzybek złotawy – znaleźć można go pospolicie w lasach, pojedynczo lub w dużych skupiskach
  • podgrzybek żeberkowany – pojawia się w miejscach wilgotnych jak okolice jeziora, stawu czy sadzawki
  • podgrzybek pasożytniczy – w Polsce jest on objęty ochroną gatunkową!
Zobacz inne artykuły
Pieczarki
Pieczarki
Przejdź
Koźlarz
Koźlarz
Przejdź
Grzyby mun
Grzyby mun
Przejdź
Rydz
Rydz
Przejdź
Zmiana języka