Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu. Warto więc odpowiednio się na niego przygotować. Sprawdź właściwości POKRZYWY...
Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
Na początek - POKRZYWA!
Co zawiera w sobie pokrzywa
- witamina A, C, B2, K1
- wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod, krzem, sód
- cholorofil
- serotonina
- histamina
- garbniki
- acetylocholina
- flawonoidy
- kwas pantotenowy
- beta-karoten
- kwasy organiczne
- olejki eteryczne
Właściwości pokrzywy
- działa pozytywnie na alergików - zmniejsza alergię
- znacząco obniża poziom złego cholesterolu
- usuwa z organizmu chlorki, mocznik i szkodliwe produkty przemiany materii
- redukuje stany zapalne
- łagodzi ból i przyspiesza gojenie ran
- hamuje wypadanie włosów
- rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi
- ułatwia trawienie
- wzmacnia włosy i hamuje ich nadmierne wypadanie
- powstrzymuje łojotok i intensywne pocenie
- wykazuje działanie przeciwłupieżowe
- ma zbawienny wpływ na naszą cerę
Domowe sposoby na zastosowanie pokrzywy
- płukanka do włosów
napar z ususzonych liści pokrzywy jest skutecznym środkiem odżywczym dla cebulek włosowych, dodatkowo leczy łojotok i łupież - tamowanie krwawienia
sok uzyskany z pokrzywy pomaga przy tamowaniu krwawienia z nosa czy rany - infekcje i choroby jamy ustnej i gardła
napar z pokrzywy zaleca się do płukania ust przy aftach, czy infekcjach gardła
Przepis na napar z pokrzywy
Napar z pokrzywy można przygotować na dwa sposoby - z ususzonych oraz świeżych liści.
1. Ususzona pokrzywa
2 łyżeczki ususzonej pokrzywy zalewamy szklanką wrzątku.
Przykrywamy naczynie najlepiej talerzykiem na 10 minut.
Napar pijemy 2 do 3 razy dziennie.
2. Świeża pokrzywa
2 łyżki świeżych liści pokrzywy zalewamy 2 szklankami gorącej wody, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, następnie odstawiamy i przykrywamy talerzykiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy napar i pijemy 2 do 3 razy dziennie.