ładowanie...
Pokrzywa
Pokrzywa Zielnik
#dobrasztela.pl #naparyziołowe #zielnik #zielnikdobrejszteli #pokrzywa

Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu. Warto więc odpowiednio się na niego przygotować. Sprawdź właściwości POKRZYWY...

11 września 2020
Pokrzywa
Pokrzywa
Pokrzywa

Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

 

Na początek - POKRZYWA!

 

Co zawiera w sobie pokrzywa

  • witamina A, C, B2, K1
  • wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod, krzem, sód
  • cholorofil
  • serotonina
  • histamina
  • garbniki
  • acetylocholina
  • flawonoidy
  • kwas pantotenowy
  • beta-karoten
  • kwasy organiczne
  • olejki eteryczne

 

Właściwości pokrzywy

  • działa pozytywnie na alergików - zmniejsza alergię
  • znacząco obniża poziom złego cholesterolu 
  • usuwa z organizmu chlorki, mocznik i szkodliwe produkty przemiany materii
  • redukuje stany zapalne 
  • łagodzi ból i przyspiesza gojenie ran
  • hamuje wypadanie włosów
  • rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi
  • ułatwia trawienie
  • wzmacnia włosy i hamuje ich nadmierne wypadanie 
  • powstrzymuje łojotok i intensywne pocenie
  • wykazuje działanie przeciwłupieżowe
  • ma zbawienny wpływ na naszą cerę

 

Domowe sposoby na zastosowanie pokrzywy

  • płukanka do włosów 
    napar z ususzonych liści pokrzywy jest skutecznym środkiem odżywczym dla cebulek włosowych, dodatkowo leczy łojotok i łupież

  • tamowanie krwawienia
    sok uzyskany z pokrzywy pomaga przy tamowaniu krwawienia z nosa czy rany

  • infekcje i choroby jamy ustnej i gardła 
    napar z pokrzywy zaleca się do płukania ust przy aftach, czy infekcjach gardła

 

Przepis na napar z pokrzywy

Napar z pokrzywy można przygotować na dwa sposoby - z ususzonych oraz świeżych liści. 

1. Ususzona pokrzywa 
2 łyżeczki ususzonej pokrzywy zalewamy szklanką wrzątku. 
Przykrywamy naczynie najlepiej talerzykiem na 10 minut. 
Napar pijemy 2 do 3 razy dziennie. 

2. Świeża pokrzywa
2 łyżki świeżych liści pokrzywy zalewamy 2 szklankami gorącej wody, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, następnie odstawiamy i przykrywamy talerzykiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy napar i pijemy 2 do 3 razy dziennie. 

Zobacz inne artykuły
Nagietek
Nagietek
Przejdź
Pąki brzozy
Pąki brzozy
Przejdź
Porost islandzki
Porost islandzki
Przejdź
Czystek
Czystek
Przejdź
Zmiana języka