ładowanie...
Pomelo
Pomelo Wiem co jem
#Pomelo #Wiemcojem #witaminy #właściwości #owoce

Pomelo, wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin. Wspomaga odchudzanie i ma innych właściwości prozdrowotnych...

08 marca 2020
Pomelo
Pomelo
Pomelo

1. Pomelo, wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

2. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, z centrum w Malezji i Indonezji, ale rośnie też dziko na Fidżi.

3. Wartość kaloryczna pomelo (100g) to 38 kcal.

4. Witaminy, które znajdują się w pomelo

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.

5. Zastosowanie pomelo

  • głównie w gastronomii

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Białko

0.76 g

Tłuszcze

0.04 g

Węglowodany

9.62 g

Błonnik

1 g

Fosfor

14 mg

Woda

89%

Wapń

4 mg

Żelazo

0.11 mg

Magnez

6 mg

Cynk

0.08 mg

Witamina B6

0.036 mg

Niacyna

0.220 mg

Witamina C

61 mg

Witamina A

8 IU

 

7. Przeciwwskazania do spożywania pomelo

Brak

 

8. Pomelo plusy i minusy

PLUSY:

  • Dobry w profilaktyce przeciwnowotworowej
  • Polecany osobom, którym dokuczają refluks i zgaga
  • Pomaga w odchudzaniu - Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają zmniejszyć ilości cukru, która dostaje się do krwi po posiłku. Z kolei pektyny - błonnik zawarty w miąższu, skórce i błonach międzykomórkowych pomelo - szybko wypełniają żołądek i zwiększają uczucie sytości.
  • Przeciwdziała w powstawaniu kamieni w nerkach
  • Idealny owoc dla cukrzyków
  • Obniża ciśnienie krwi

MINUSY:

  • Brak

 

CIEKAWOSTKA  
Jak obrać i zjeść pomelo?
 

Należy naciąć skórkę kilkukrotnie wzdłuż całego owocu, następnie przy pomocy noża ściągnąć ją zaczynając od nasady owocu. Po obraniu pomelo, należy usunąć gorzkie błony i niejadalne pestki.
Do spożycia nadaje się tylko miąższ.

Zobacz inne artykuły
Banan
Banan
Przejdź
Żurawina
Żurawina
Przejdź
Winogrono
Winogrono
Przejdź
Śliwka
Śliwka
Przejdź
Zmiana języka