Pomelo, wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin. Wspomaga odchudzanie i ma innych właściwości prozdrowotnych...
1. Pomelo, wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
2. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, z centrum w Malezji i Indonezji, ale rośnie też dziko na Fidżi.
3. Wartość kaloryczna pomelo (100g) to 38 kcal.
4. Witaminy, które znajdują się w pomelo
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
5. Zastosowanie pomelo
- głównie w gastronomii
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Białko |
0.76 g |
Tłuszcze |
0.04 g |
Węglowodany |
9.62 g |
Błonnik |
1 g |
Fosfor |
14 mg |
Woda |
89% |
Wapń |
4 mg |
Żelazo |
0.11 mg |
Magnez |
6 mg |
Cynk |
0.08 mg |
Witamina B6 |
0.036 mg |
Niacyna |
0.220 mg |
Witamina C |
61 mg |
Witamina A |
8 IU |
7. Przeciwwskazania do spożywania pomelo
Brak
8. Pomelo plusy i minusy
PLUSY:
- Dobry w profilaktyce przeciwnowotworowej
- Polecany osobom, którym dokuczają refluks i zgaga
- Pomaga w odchudzaniu - Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają zmniejszyć ilości cukru, która dostaje się do krwi po posiłku. Z kolei pektyny - błonnik zawarty w miąższu, skórce i błonach międzykomórkowych pomelo - szybko wypełniają żołądek i zwiększają uczucie sytości.
- Przeciwdziała w powstawaniu kamieni w nerkach
- Idealny owoc dla cukrzyków
- Obniża ciśnienie krwi
MINUSY:
- Brak
CIEKAWOSTKA
Jak obrać i zjeść pomelo?
Należy naciąć skórkę kilkukrotnie wzdłuż całego owocu, następnie przy pomocy noża ściągnąć ją zaczynając od nasady owocu. Po obraniu pomelo, należy usunąć gorzkie błony i niejadalne pestki.
Do spożycia nadaje się tylko miąższ.