ładowanie...
Pomidor
Pomidor Wiem co jem
#dobrasztela.pl #pomidor #wartościiwłaściwości #warzywa #wiemcojem

Pomidor – jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, a dodatkowo zajmuje czwarte miejsce pod względem popularności.

21 sierpnia 2020
Pomidor
Pomidor
Pomidor

1.Pomidor – jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, a dodatkowo zajmuje czwarte miejsce pod względem popularności. Trudno więc uwierzyć, że 200 lat temu uważany był za trującą roślinę pełniącą jedynie funkcję dekoracyjną.

2. Pomidory trafiły do Europy na początku XVI wieku wraz z wyprawami odkrywczymi Kolumba.

3. 100 g pomidorów zawiera 18 kcal

4. Pomidory swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim likopenowi, który jest najsilniejszym antyutleniaczem. Poprzez neutralizację wolnych rodników opóźnia procesy starzenia się. Co ciekawe, ilość likopenu nie ulega zmianie podczas obróbki termicznej, a w przetworach jest go nawet 2/3 razy więcej niż w świeżych pomidorach.

5. Zastosowanie pomidorów

  • Gastronomia
  • Kosmetologia

 

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

18 kcal

Białko

0,88 g

Tłuszcz

0,20 g

Węglowodany

3,89 g

Błonnik pokarmowy

1,2 g

Witamina A

833 I.U.

Witamina E

0,54 mg

Witamina K1

7,9 µg

Witamina C

13,7 mg

Witamina B6

0,080 mg

Tiamina 

0.037 mg

Ryboflawina

0.019 mg

Niacyna 

0.594 mg

Wapń

10 mg

Żelazo

0,27 mg

Magnez

11 mg

Fosfor

24 mg

Potas

237 mg

Sód

5 mg

Cynk

0,17 mg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania pomidorów

Pomidorów nie poleca się osobą cierpiącym na reumatoidalne zapalenia stawów i dnę moczową, a także osobom mających skłonność do występowania zgagi. Osoby posiadające wrażliwy przewód pokarmowy powinny obierać pomidory ze skórki przed spożyciem.
 

8. Zalety pomidorów

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia
  • opóźnienie starzenia
  • pobudzenie produkcji kolagenu i pozytywny wpływ na wygląd skóry
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów
  • pozytywny wpływ na zdrowie oczu
  • zwiększenie przyswajalności żelaza
  • wspomaganie odchudzania
  • zabezpieczenie skóry przed promieniowaniem UV
  • poprawa samopoczucia

 

CIEKAWOSTKA

Regularnie od 1945 roku w Hiszpanii odbywa się tzw. la tomatina czyli bitwa na pomidory. Jej historia związana była z zamieszkami między młodzieżą, która brała udział w tradycyjnej paradzie gigantes y cabezudos. Do walki wykorzystali bowiem pomidory znajdujące się na pobliskim straganie. Rok później powtórzono utarczkę tym razem z pomidorami przyniesionymi z domu. Tomatina stała się zwyczajem mimo braku zgody burmistrza miasta Buñol i oficjalnego charakteru wydarzenia.

Zobacz inne artykuły
Ziemniak
Ziemniak
Przejdź
Szparagi
Szparagi
Przejdź
Marchewka
Marchewka
Przejdź
Por
Por
Przejdź
Zmiana języka