Pomidor – jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, a dodatkowo zajmuje czwarte miejsce pod względem popularności.
1.Pomidor – jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, a dodatkowo zajmuje czwarte miejsce pod względem popularności. Trudno więc uwierzyć, że 200 lat temu uważany był za trującą roślinę pełniącą jedynie funkcję dekoracyjną.
2. Pomidory trafiły do Europy na początku XVI wieku wraz z wyprawami odkrywczymi Kolumba.
3. 100 g pomidorów zawiera 18 kcal
4. Pomidory swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim likopenowi, który jest najsilniejszym antyutleniaczem. Poprzez neutralizację wolnych rodników opóźnia procesy starzenia się. Co ciekawe, ilość likopenu nie ulega zmianie podczas obróbki termicznej, a w przetworach jest go nawet 2/3 razy więcej niż w świeżych pomidorach.
5. Zastosowanie pomidorów
- Gastronomia
- Kosmetologia
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
18 kcal |
Białko |
0,88 g |
Tłuszcz |
0,20 g |
Węglowodany |
3,89 g |
Błonnik pokarmowy |
1,2 g |
Witamina A |
833 I.U. |
Witamina E |
0,54 mg |
Witamina K1 |
7,9 µg |
Witamina C |
13,7 mg |
Witamina B6 |
0,080 mg |
Tiamina |
0.037 mg |
Ryboflawina |
0.019 mg |
Niacyna |
0.594 mg |
Wapń |
10 mg |
Żelazo |
0,27 mg |
Magnez |
11 mg |
Fosfor |
24 mg |
Potas |
237 mg |
Sód |
5 mg |
Cynk |
0,17 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania pomidorów
Pomidorów nie poleca się osobą cierpiącym na reumatoidalne zapalenia stawów i dnę moczową, a także osobom mających skłonność do występowania zgagi. Osoby posiadające wrażliwy przewód pokarmowy powinny obierać pomidory ze skórki przed spożyciem.
8. Zalety pomidorów
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia
- opóźnienie starzenia
- pobudzenie produkcji kolagenu i pozytywny wpływ na wygląd skóry
- zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów
- pozytywny wpływ na zdrowie oczu
- zwiększenie przyswajalności żelaza
- wspomaganie odchudzania
- zabezpieczenie skóry przed promieniowaniem UV
- poprawa samopoczucia
CIEKAWOSTKA
Regularnie od 1945 roku w Hiszpanii odbywa się tzw. la tomatina czyli bitwa na pomidory. Jej historia związana była z zamieszkami między młodzieżą, która brała udział w tradycyjnej paradzie gigantes y cabezudos. Do walki wykorzystali bowiem pomidory znajdujące się na pobliskim straganie. Rok później powtórzono utarczkę tym razem z pomidorami przyniesionymi z domu. Tomatina stała się zwyczajem mimo braku zgody burmistrza miasta Buñol i oficjalnego charakteru wydarzenia.