ładowanie...
Por
Por Wiem co jem
#por #wiemcojem #dobrasztela.pl #warzywa #witaminy

POR posiada właściwości odżywcze i odchudzające, jest bogaty w błonnik, a przy tym niskokaloryczny!

19 marca 2021
Por
Por
Por

1. POR posiada właściwości odżywcze i odchudzające, jest bogaty w błonnik, a przy tym niskokaloryczny!


2. Pochodzi z Azji Mniejszej i należy do rodziny czosnkowatych.


3. 100 g pora zawiera 29 kcal.


4. POR mimo tego, że jest niskokaloryczny, ma w sobie witaminy A, B, C oraz cenne mikroelementy takie wapń, fosfor i potas. Roślina ma w sobie specyficzny związek – allicynę. To dzięki niej por, cebula i czosnek pachną tak charakterystycznie.


5. Zastosowanie pora

  • Gastronomia
  • Medycyna naturalna
     

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

29 kcal

Białko

1,50 g

Węglowodany

12,35 g

Błonnik

1,8 g

Tłuszcz

0,30 g

Witamina B1 - tiamina

0,060 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

0,233 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

64 µg

Witamina E

0,92 mg

Wapń

59 mg

Żelazo

2,10 mg

Magnez

28 mg

Fosfor

35 mg

Potas

180 mg

Sód

20 mg

Cynk

0,12 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania pora

Nie jest wskazany przy chorobach wątroby, wrzodach, zgadze i wzdęciach.


8. Zalety pora

  • wspomaga działanie układu odpornościowego
  • stabilizuje poziom cukru
  • pomaga w odchudzaniu, pobudza trawienie
  • okłady z pora wykorzystuje się przy artretyzmie i reumatyzmie
  • sprzyja zmniejszeniu stanów zapalnych
  • syrop z pora działa odkrztuszająco
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • pomaga przy przeziębieniach
     

CIEKAWOSTKA

Przepis na domowy syrop z pora przydatny przy przeziębieniach!

SKŁADNIKI:

  • jeden duży por
  • 2/3 łyżki ulubionego miodu
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wierzchnią warstwę pora zdejmujemy i obcinamy zieloną część.
  2. Białą część drobno ścieramy na tarce.
  3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy miód i cukier oraz przygotowany por.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  5. Przygotowany syrop przecedzamy, umieszczamy w słoiku i przechowujemy w lodówce.

Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym syrop wspiera organizm podczas infekcji. Działa także wykrztuśnie, więc sprawdzi się doskonale przy mokrym kaszlu.

Zobacz inne artykuły
Sałata
Sałata
Przejdź
Pomidor
Pomidor
Przejdź
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Przejdź
Burak
Burak
Przejdź
Zmiana języka