Powidła śliwkowe bez cukru
Powidła śliwkowe bez cukru to kwintesencja domowych przetworów – słodkie tylko dzięki dojrzałym owocom. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt to gęsty, aromatyczny dżem bez grama dodatków.


Składniki
Lista składników nie może być prostsza – potrzebujesz tylko śliwek. Najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki – dojrzałe, miękkie i bardzo słodkie.
- 2–3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek)

Przygotowanie
Jak przygotować śliwki
- Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki.
- Wrzuć je do dużego garnka o grubym dnie lub żeliwnej patelni.
Smażenie powideł bez cukru
- Gotuj śliwki na bardzo małym ogniu bez przykrycia, regularnie mieszając.
- Smaż przez 2–3 godziny dziennie przez 2–3 dni (lub 5–6 godzin ciągiem), aż masa stanie się ciemna i gęsta.
- Na końcu można je lekko zmiksować lub zostawić z kawałkami owoców – według uznania.
Przechowywanie powideł
- Przełóż gorące powidła do wyparzonych słoików.
- Zakręć i pasteryzuj przez 10–15 minut lub odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.