ładowanie...
slogan

Pudding ryżowy na mleku kokosowym

Pudding ryżowy na mleku kokosowym to deser, który łączy kremową konsystencję z delikatną słodyczą i aromatem wanilii. Nie zawiera cukru, dzięki czemu świetnie sprawdza się także w wersji fit.

Pudding ryżowy na mleku kokosowym
pudding ryżowy na mleku kokosowym

Składniki

  • 100 g ryżu (najlepiej okrągłego lub do risotto)

  • 400 ml mleka kokosowego (pełnotłustego)

  • 100 ml wody

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

  • 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie)

  • szczypta soli

pudding ryżowy na mleku kokosowym

Przygotowanie

Sekretem kremowego puddingu jest wolne gotowanie i częste mieszanie. Ryż powinien być miękki, a całość gęsta i jedwabista.

  1. W rondelku zagotuj mleko kokosowe z wodą, wanilią i szczyptą soli.

  2. Wsyp opłukany ryż, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 25–30 minut, mieszając co kilka minut.

  3. Gdy ryż będzie miękki i pudding zgęstnieje, dodaj syrop (jeśli używasz).

  4. Odstaw na kilka minut – pudding dodatkowo zgęstnieje po przestudzeniu.

pudding ryżowy na mleku kokosowym

Porady i wskazania

Z czym podać pudding ryżowy z wanilią?

To deser, który pasuje do wielu dodatków – możesz stworzyć wersję owocową, orzechową albo egzotyczną. Na ciepło lub na zimno – zawsze smakuje świetnie.

  • z duszonymi jabłkami lub gruszkami

  • z malinami, borówkami, mango

  • z wiórkami kokosowymi i migdałami

  • z musem daktylowym lub łyżką jogurtu naturalnego

Dlaczego warto jeść pudding ryżowy bez cukru?

To sycący, a jednocześnie delikatny deser – idealny dla dzieci, seniorów i osób na diecie. Dzięki mleku kokosowemu i braku rafinowanego cukru, to również świetna opcja bez nabiału i bardziej naturalna.

#puddingryżowy #mlekokokosowe #deserbezcukru #znutąwanilii
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka