Pudding ryżowy na mleku kokosowym
Pudding ryżowy na mleku kokosowym to deser, który łączy kremową konsystencję z delikatną słodyczą i aromatem wanilii. Nie zawiera cukru, dzięki czemu świetnie sprawdza się także w wersji fit.


Składniki
-
100 g ryżu (najlepiej okrągłego lub do risotto)
-
400 ml mleka kokosowego (pełnotłustego)
-
100 ml wody
-
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
-
1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie)
-
szczypta soli

Przygotowanie
Sekretem kremowego puddingu jest wolne gotowanie i częste mieszanie. Ryż powinien być miękki, a całość gęsta i jedwabista.
-
W rondelku zagotuj mleko kokosowe z wodą, wanilią i szczyptą soli.
-
Wsyp opłukany ryż, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 25–30 minut, mieszając co kilka minut.
-
Gdy ryż będzie miękki i pudding zgęstnieje, dodaj syrop (jeśli używasz).
-
Odstaw na kilka minut – pudding dodatkowo zgęstnieje po przestudzeniu.

Porady i wskazania
Z czym podać pudding ryżowy z wanilią?
To deser, który pasuje do wielu dodatków – możesz stworzyć wersję owocową, orzechową albo egzotyczną. Na ciepło lub na zimno – zawsze smakuje świetnie.
-
z duszonymi jabłkami lub gruszkami
-
z malinami, borówkami, mango
-
z wiórkami kokosowymi i migdałami
-
z musem daktylowym lub łyżką jogurtu naturalnego
Dlaczego warto jeść pudding ryżowy bez cukru?
To sycący, a jednocześnie delikatny deser – idealny dla dzieci, seniorów i osób na diecie. Dzięki mleku kokosowemu i braku rafinowanego cukru, to również świetna opcja bez nabiału i bardziej naturalna.