ładowanie...
slogan

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym to klasyczne danie, które łączy domowy smak z lekkim, dietetycznym podejściem. Idealne na obiad dla całej rodziny – także dla dzieci i seniorów.

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

Składniki

Składniki na pulpeciki drobiowe

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny
  • 1/2 małej cebuli (drobno posiekanej lub startej)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 łyżeczka oleju (do podsmażenia cebuli – opcjonalnie)

 

Składniki na sos koperkowy

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ryżowej
  • 2–3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietanki 12%)
  • pęczek świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

Przygotowanie

Jak przygotować pulpeciki drobiowe

  1. Wymieszaj mięso z jajkiem, cebulą, bułką tartą i przyprawami.
  2. Uformuj małe kuleczki wilgotnymi dłońmi.
  3. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 10–12 minut lub gotuj na parze.
  4. Odcedź i odstaw, przykrywając, by nie wystygły.

 

Jak zrobić sos koperkowy do pulpecików

  1. W garnuszku zagotuj bulion.
  2. Wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wlej do bulionu, mieszając.
  3. Gdy sos zgęstnieje, dodaj jogurt i drobno posiekany koperek.
  4. Dopraw do smaku, dodaj pulpeciki i gotuj jeszcze 2–3 minuty razem.
pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

Porady

Z czym podawać pulpeciki drobiowe?

  • z młodymi ziemniakami lub puree
  • z ryżem lub kaszą jaglaną
  • z warzywami gotowanymi na parze
  • z surówką z marchewki lub buraczkami
#pulpecikidrobiowe #soskoperkowy #dietetycznyobiad #szybkoizdrowo
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka