RABARBAR inaczej rzewień to warzywo bogate w witaminy A, C, E, ale również potas, kwas foliowy czy błonnik.
1. RABARBAR inaczej rzewień to warzywo bogate w witaminy A, C, E, ale również potas, kwas foliowy czy błonnik.
2. Rabarbar pochodzi z terenów Azji Środkowej i południowej Syberii.
3. 100 gram rabarbaru zawiera 21 kcal.
4. Właściwości rabarbaru
- Przeciwzapalne
- Przeczyszczające – pomaga ze wzdęciami, a błonnik wspomaga trawienie
- Pobudzanie apetytu
- Właściwości estrogenne
- Antyoksydacyjne
- Przeciwnowotworowe
- Przeciwzapalne
- Antyartretyczne
- Źródło przeciwutleniaczy
5. Zastosowanie rabarbaru
- Medycyna
- Gastronomia
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
21 kcal |
Białko |
0,90 g |
Tłuszcz ogółem |
0,20 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,053 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,039 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,099 g |
Węglowodany |
4,54 g |
Błonnik pokarmowy |
1,8 g |
Witamina A |
102 I.U. |
Witamina E |
0,27 mg |
Witamina K1 |
29,3 µg |
Witamina B6 |
0,024 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
7 µg |
Wapń |
86 mg |
Żelazo |
0,22 mg |
Magnez |
12 mg |
Fosfor |
14 mg |
Potas |
288 mg |
Sód |
4 mg |
Cynk |
0,10 mg |
Witamina C |
8,0 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania rabarbaru
Zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy, odkłada się w postaci kamieni nerkowych, dlatego powinny unikać go osoby z chorobami nerek i reumatyzmem.
Nie poleca się spożywania go również Panom, którzy mają niedobór testosteronu.
8. Zalety rabarbaru
- Zapobiega schorzeniom wątroby
- Chroni układ krążenia
- Chroni przed cukrzycą
- Wpływa pozytywnie na wzrok
CIEKAWOSTKA
W Chinach rabarbar zajmuje jedno z czołowych miejsc w liście najważniejszych roślin leczniczych. Stosuje się go np. jako środek na bolące zęby.