ładowanie...
Rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe "migdałki"
#dobrasztela.pl #migdałki #ciastka #święta #przepis

Kruche, aromatyczne i smakujące świętami - właśnie takie są rogaliki migdałowe! Koniecznie wypróbuj nasz przepis i ciesz się przepysznymi ciasteczkami w okresie świątecznym i nie tylko! 

23 listopada 2022

SKŁADNIKI:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 150g cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 2g wanilii
  • Szczypta soli

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Przesiewamy mąkę do miski, następnie dodajemy zmielone migdały, 100g cukru pudru, szczyptę soli i schłodzone masło pokrojone w kostkę.
  2. Całość siekamy nożem ok. 5 minut.
  3. Kiedy składniki będą wyglądać jak drobne okruchy, oddzielamy żółtka od białek z dwóch jaj.
  4. Dodajemy 2 żółtka, jedno całe jajko oraz wanilię.
  5. Całość zagniatamy.
  6. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
  7. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki,
    w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
  8. Z ciasta tworzymy wałeczki o długości ok. 5 cm
    następnie formujemy rogaliki.
  9. Z drugą częścią postępujemy dokładnie tak samo.
  10. Pieczemy ok. 12 minut.
  11. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz inne artykuły
Pyszne rogaliki
Pyszne rogaliki
Przejdź
Orzeszki
Orzeszki
Przejdź
Pierniki dekoracyjne
Pierniki dekoracyjne
Przejdź
Chrupiące jabłkowe
Chrupiące jabłkowe
Przejdź
Zmiana języka