Kruche, aromatyczne i smakujące świętami - właśnie takie są rogaliki migdałowe! Koniecznie wypróbuj nasz przepis i ciesz się przepysznymi ciasteczkami w okresie świątecznym i nie tylko!
SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 150g cukru pudru
- 200g masła
- 3 jajka
- 2g wanilii
- Szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
- Przesiewamy mąkę do miski, następnie dodajemy zmielone migdały, 100g cukru pudru, szczyptę soli i schłodzone masło pokrojone w kostkę.
- Całość siekamy nożem ok. 5 minut.
- Kiedy składniki będą wyglądać jak drobne okruchy, oddzielamy żółtka od białek z dwóch jaj.
- Dodajemy 2 żółtka, jedno całe jajko oraz wanilię.
- Całość zagniatamy.
- Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
- Ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki,
w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. - Z ciasta tworzymy wałeczki o długości ok. 5 cm
następnie formujemy rogaliki. - Z drugą częścią postępujemy dokładnie tak samo.
- Pieczemy ok. 12 minut.
- Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.