ładowanie...
slogan

Roladki z tortilli z serem i warzywami

Roladki z tortilli z serem i warzywami to świetna opcja na szybkie, kolorowe przekąski. Nie wymagają pieczenia, więc są idealne na upały, piknik lub lunch do pracy.

Roladki z tortilli z serem i warzywami
roladki z tortilli z serem i warzywami

Składniki

  • 2 placki tortilli (pszenne lub pełnoziarniste)
  • 100 g kremowego serka (np. naturalny, ziołowy lub czosnkowy)
  • 1/2 papryki (czerwonej lub żółtej)
  • 1/2 ogórka lub kilka plastrów konserwowego
  • kilka liści sałaty lub rukoli
  • opcjonalnie: starta marchewka, kukurydza, szczypiorek, ser żółty
roladki z tortilli z serem i warzywami

Przygotowanie

Jak przygotować tortillę do zawijania

Tortillę można lekko podgrzać na suchej patelni – będzie bardziej elastyczna. To ułatwia zwijanie i zapobiega pękaniu podczas krojenia.

  1. Na każdej tortilli rozsmaruj cienką warstwę serka.
  2. Ułóż sałatę, cienkie plasterki warzyw i ewentualnie inne dodatki.
  3. Zwiń ciasno w rulon, dociśnij i odstaw na 5 minut do lodówki (łatwiej się kroi).

Krojenie roladek i sposób podania

Roladki kroimy na kawałki "na raz" – najlepiej sprawdzają się 2–3 cm grubości. To przekąska efektowna i bardzo wygodna w podaniu.

  1. Pokrój rulon ostrym nożem w małe ślimaczki.
  2. Ułóż je na półmisku lub w pudełku śniadaniowym.
  3. Możesz spiąć wykałaczką lub mini patyczkiem do przekąsek.
roladki z tortilli z serem i warzywami

Warianty

  • z szynką i serem
  • z pastą jajeczną lub hummusem
  • z łososiem i serkiem chrzanowym
  • na słodko: z serkiem waniliowym i owocami
#roladkiztortilli #seriwarzywa #szybkaprzekąska #bezpieczenia
Załóż Konto Opiekunki z Panią Sztelką
stela
Kliknij
Zmiana języka