ładowanie...
Roszponka
Roszponka Wiem co jem
#roszponka #wiemcojem #witaminy #właściwości #warzywa

Roszponka, ma trzy razy więcej witamin niż sałata ziemna. Do tego działa oczyszczająco na organizm. Poznaj więcej właściwości tego warzywa..

21 stycznia 2020
Roszponka
Roszponka
Roszponka

1. Roszponka- ma trzy razy więcej witamin niż sałata ziemna. Do tego działa oczyszczająco na organizm. Poznaj więcej właściwości tego warzywa !


2. Pochodzi z Europy, Azji Mniejszej oraz Afryki Północnej

3. Wartość energetyczna roszponki w 100 gramach to 21 kcal

4. Witaminy, które znajdują się w roszponce:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
  • Ryboflawina
    W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

5. Zastosowanie roszponki

  • Głównie w gastronomii


6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Wartość energetyczna

21 kcal

Białko ogółem

2.00 g

Tłuszcz

0.40 g

Węglowodany

3.60 g

Witamina C

38.2 mg

Tiamina

0.071 mg

Ryboflawina

0.087 mg

Niacyna

0.415 mg

Witamina B6

0.273 mg

Kwas foliowy

14 µg

Witamina A

7092 IU

Wapń

38 mg

Żelazo

2.18 mg

Magnez

13 mg

Fosfor

53 mg

Potas

459 mg

Sód

4 mg

Cynk

0.59 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania roszponki

  • Brak

 

8. Roszponka i jej plusy

  • Oczyszcza organizm
  • Poprawia trawienie
  • Na wiosenne przesilenie
  • Dobra na uspokojenie
  • Idealna w diecie na dnę moczanową

 

CIEKAWOSTKA

Liście roszponki zbierane są w okresie od marca do kwietnia oraz późną jesienią.
Mają one łagodny smak z subtelną nutą orzechowego aromatu. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne.

Aby zachowały świeżość i kruchość, należy je przechowywać w lodówce, w wilgotnej ściereczce.

Zobacz inne artykuły
Szpinak
Szpinak
Przejdź
Seler
Seler
Przejdź
Jarmuż
Jarmuż
Przejdź
Kalafior
Kalafior
Przejdź
Zmiana języka