Roszponka, ma trzy razy więcej witamin niż sałata ziemna. Do tego działa oczyszczająco na organizm. Poznaj więcej właściwości tego warzywa..
1. Roszponka- ma trzy razy więcej witamin niż sałata ziemna. Do tego działa oczyszczająco na organizm. Poznaj więcej właściwości tego warzywa !
2. Pochodzi z Europy, Azji Mniejszej oraz Afryki Północnej
3. Wartość energetyczna roszponki w 100 gramach to 21 kcal
4. Witaminy, które znajdują się w roszponce:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. - Ryboflawina
W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
5. Zastosowanie roszponki
- Głównie w gastronomii
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość energetyczna |
21 kcal |
Białko ogółem |
2.00 g |
Tłuszcz |
0.40 g |
Węglowodany |
3.60 g |
Witamina C |
38.2 mg |
Tiamina |
0.071 mg |
Ryboflawina |
0.087 mg |
Niacyna |
0.415 mg |
Witamina B6 |
0.273 mg |
Kwas foliowy |
14 µg |
Witamina A |
7092 IU |
Wapń |
38 mg |
Żelazo |
2.18 mg |
Magnez |
13 mg |
Fosfor |
53 mg |
Potas |
459 mg |
Sód |
4 mg |
Cynk |
0.59 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania roszponki
- Brak
8. Roszponka i jej plusy
- Oczyszcza organizm
- Poprawia trawienie
- Na wiosenne przesilenie
- Dobra na uspokojenie
- Idealna w diecie na dnę moczanową
CIEKAWOSTKA
Liście roszponki zbierane są w okresie od marca do kwietnia oraz późną jesienią.
Mają one łagodny smak z subtelną nutą orzechowego aromatu. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne.
Aby zachowały świeżość i kruchość, należy je przechowywać w lodówce, w wilgotnej ściereczce.