Spożycie 100 g rukoli, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, która jest budulcem kości. Sprawdź inne właściwości rukoli!
1. Rukola ma delikatny pikantno-ziemny smak i coraz częściej gości w polskiej kuchni. Jej inna nazwa to rokietta siewna.
2. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich.
3. 100 g rukoli zawiera tylko 25 kcal.
4. Rukola jest świetnym źródłem witamin, aminokwasów i minerałów. Co więcej, zjedzenie 100 g rukoli, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.
5. Zastosowanie rukoli
- Gastronomia
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
25 kcal |
Białko |
2,6 g |
Węglowodany |
3,7 g |
Tłuszcze |
0,7 g |
Błonnik |
1,6 g |
Tiamina (witamina B1) |
0,04 mg |
Ryboflawina (witamina B2) |
0,09 mg |
Niacyna (witamina B3) |
0,3 mg |
Kwas pantotenowy (witamina B5) |
0,44 mg |
Witamina B6 |
0,07 mg |
Witamina A |
2373 IU |
Witamina C |
15 mg |
Witamina E |
0,04 mg |
Witamina K |
108,6 µg |
Sód |
27 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania rukoli
Nie jest wskazany przy wrzodach, zgadze i wzdęciach ze względu na pikantny smak.
8. Zalety rukoli
- wspiera układ kostny i krwionośny
- wzmacnia układ odpornościowy
- wpływa korzystnie na wzrok
- oczyszcza organizm z toksyn
- zapobiega anemii
- poprawia kondycję skóry
- posiada wiele antyoksydantów
- wspomaga odchudzanie
- wspomaga perystaltykę jelit
- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
- pomaga przy przeziębieniach
CIEKAWOSTKA
Przepis na śródziemnomorską sałatkę z rukolą
Składniki:
- rukola – 1 opakowanie
- 100 g szynki parmeńskiej
- starty parmezan
- suszone pomidory
- pestki dyni lub słonecznika
- opcjonalnie oliwki
- ulubiony sos lub dressing
Przygotowanie:
- Rukolę umyj i odstaw, aby ociekła z wody.
- Szynkę i pomidory pokrój w paski.
- Upraż ziarna słonecznika lub dyni na suchej patelni.
- Rukolę, szynkę, pomidory, ziarna, parmezan (garść) wrzuć do miski i wymieszaj. Opcjonalnie dodaj oliwki.
- Polej sałatkę sosem na 30 minut przed podaniem i wymieszaj.
Smacznego!