ładowanie...
Rukola
Rukola Wiem co jem
#rukola #warzywa #wiemcojem #witaminy #dobrasztela.pl

Spożycie 100 g rukoli, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, która jest budulcem kości. Sprawdź inne właściwości rukoli!

02 kwietnia 2021
Rukola
Rukola
Rukola

1. Rukola ma delikatny pikantno-ziemny smak i coraz częściej gości w polskiej kuchni. Jej inna nazwa to rokietta siewna.

2. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich.

3. 100 g rukoli zawiera tylko 25 kcal.

4. Rukola jest świetnym źródłem witamin, aminokwasów i minerałów. Co więcej, zjedzenie 100 g rukoli, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

5. Zastosowanie rukoli

  • Gastronomia

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

25 kcal

Białko

2,6 g

Węglowodany

3,7 g

Tłuszcze

0,7 g

Błonnik

1,6 g

Tiamina (witamina B1)

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,09 mg

Niacyna (witamina B3)

0,3 mg

Kwas pantotenowy (witamina B5)

0,44 mg

Witamina B6

0,07 mg

Witamina A

2373 IU

Witamina C

15 mg

Witamina E

0,04 mg

Witamina K

108,6 µg

Sód

27 mg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania rukoli

Nie jest wskazany przy wrzodach, zgadze i wzdęciach ze względu na pikantny smak.
 

8. Zalety rukoli

  • wspiera układ kostny i krwionośny
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wpływa korzystnie na wzrok
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • zapobiega anemii
  • poprawia kondycję skóry
  • posiada wiele antyoksydantów
  • wspomaga odchudzanie
  • wspomaga perystaltykę jelit
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • pomaga przy przeziębieniach
     

CIEKAWOSTKA
Przepis na śródziemnomorską sałatkę z rukolą

Składniki:

  • rukola – 1 opakowanie
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • starty parmezan
  • suszone pomidory
  • pestki dyni lub słonecznika
  • opcjonalnie oliwki
  • ulubiony sos lub dressing

Przygotowanie:

  1. Rukolę umyj i odstaw, aby ociekła z wody.
  2. Szynkę i pomidory pokrój w paski.
  3. Upraż ziarna słonecznika lub dyni na suchej patelni.
  4. Rukolę, szynkę, pomidory, ziarna, parmezan (garść) wrzuć do miski i wymieszaj. Opcjonalnie dodaj oliwki.
  5. Polej sałatkę sosem na 30 minut przed podaniem i wymieszaj.

Smacznego!

Zobacz inne artykuły
Rabarbar
Rabarbar
Przejdź
Pospolity czosnek
Pospolity czosnek
Przejdź
Dynia
Dynia
Przejdź
Pietruszka
Pietruszka
Przejdź
Zmiana języka