Mleczaj rydz jest nazywany również rydzem smacznym. Jego wyjątkowy, owocowy zapach i smak sprawiły, że jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
- Mleczaj rydz jest nazywany również rydzem smacznym. Jego wyjątkowy, owocowy zapach i smak sprawiły, że jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
- Rydze rosną w Polsce od sierpnia do listopada w lasach iglastych na piaszczystej glebie. Lubią również wilgotne i trawiaste polany. Występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym oraz Australii.
- 100g rydzy zawiera 25 kcal.
- Budowa rydza
Trzon – 3-7 cm wysokości oraz 1-2,5 cm grubości, w kolorze kapelusza z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami.
Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz rozpostarty, płaski z wywiniętymi do góry brzegami. Jego średnica wynosi ok. 4-12 cm. Kolor pomarańczowy lub cielisto czerwony, w przypadku młodych rydzy kapelusz jest wypukły.
Miąższ – jest kruchy, przesiąknięty jaskrawo pomarańczowym mleczkiem, który po kontakcie z powietrzem zielenieje.
- Zastosowanie rydza
- Gastronomia
- Wartości odżywcze
Rydz składa się z:
- Wody 80%
- Białka 2,9g/100g
- Węglowodanów 4,1g/100g
- Tłuszczy 0,3g/100g
Zawiera:
- Prowitamina witaminy A
- Beta-karoten
- Błonnik
- Witamina D
- Witamina C
- Witaminy z grupy B
- Witamina E
- Cynk
- Fluor
- Magnez
- Jod
- Fosfor
- Miedź
- Potas
- Siarka
- Wapń
- Żelazo
- Mangan
- Przeciwwskazania do spożywania rydzy
Rydz jest grzybem ciężkostrawnym, więc nie jest polecany osobom starszych oraz dzieciom do 6 roku życia, a także osobom z chorobami wątroby czy kobietom w ciąży.
- Zalety rydza
- Bogate źródło białka
- Niska kaloryczność
- Wzmacnia kości i zęby
- Wzmacnia układ odpornościowy
- CIEKAWOSTKA
Mleczaj rydz może zostać pomylony z dwoma innymi – trującymi grzybami. Mowa tu o mleczaju wełnianku i olszówce.
Wklęsły i wywinięty na brzegach kapelusz oraz podobna kolorystyka sprawiają, że można się pomylić. Są jednak różnice, szczególnie w mleczku widocznym po przecięciu.
Rydz a wełnianka – miąższ wełniaka jest biały, a mleczko białe i piekące.
Rydz a olszówka – mleczko olszówki również jest pomarańczowe, jednakże po uszkodzeniu staje się czerwonobrązowe, a nie zielonkawe jak u rydza.