ładowanie...
Rydz
Rydz Wiem co jem
#rydz #wiemcojem #grzyby #zdrowie #dobrasztela.pl

Mleczaj rydz jest nazywany również rydzem smacznym. Jego wyjątkowy, owocowy zapach i smak sprawiły, że jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni.

17 listopada 2022
  1. Mleczaj rydz jest nazywany również rydzem smacznym. Jego wyjątkowy, owocowy zapach i smak sprawiły, że jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni.

  2. Rydze rosną w Polsce od sierpnia do listopada w lasach iglastych na piaszczystej glebie. Lubią również wilgotne i trawiaste polany. Występuje na obszarach o klimacie umiarkowanym oraz Australii.

  3. 100g rydzy zawiera 25 kcal.

  4. Budowa rydza

Trzon – 3-7 cm wysokości oraz 1-2,5 cm grubości, w kolorze kapelusza z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami.

Kapelusz – dojrzały grzyb posiada kapelusz rozpostarty, płaski z wywiniętymi do góry brzegami. Jego średnica wynosi ok. 4-12 cm. Kolor pomarańczowy lub cielisto czerwony, w przypadku młodych rydzy kapelusz jest wypukły.

Miąższ – jest kruchy, przesiąknięty jaskrawo pomarańczowym mleczkiem, który po kontakcie z powietrzem zielenieje.

  1. Zastosowanie rydza
  • Gastronomia
  1. Wartości odżywcze

Rydz składa się z:

  • Wody 80%
  • Białka 2,9g/100g
  • Węglowodanów 4,1g/100g
  • Tłuszczy 0,3g/100g

Zawiera:

  • Prowitamina witaminy A
  • Beta-karoten
  • Błonnik
  • Witamina D
  • Witamina C
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina E
  • Cynk
  • Fluor
  • Magnez
  • Jod
  • Fosfor
  • Miedź
  • Potas
  • Siarka
  • Wapń
  • Żelazo
  • Mangan

  

  1. Przeciwwskazania do spożywania rydzy

Rydz jest grzybem ciężkostrawnym, więc nie jest polecany osobom starszych oraz dzieciom do 6 roku życia, a także osobom z chorobami wątroby czy kobietom w ciąży.
 

  1. Zalety rydza
  • Bogate źródło białka
  • Niska kaloryczność
  • Wzmacnia kości i zęby
  • Wzmacnia układ odpornościowy

 

  1. CIEKAWOSTKA

Mleczaj rydz może zostać pomylony z dwoma innymi – trującymi grzybami. Mowa tu o mleczaju wełnianku i olszówce.

Wklęsły i wywinięty na brzegach kapelusz oraz podobna kolorystyka sprawiają, że można się pomylić. Są jednak różnice, szczególnie w mleczku widocznym po przecięciu.

Rydz a wełnianka – miąższ wełniaka jest biały, a mleczko białe i piekące.

Rydz a olszówka – mleczko olszówki również jest pomarańczowe, jednakże po uszkodzeniu staje się czerwonobrązowe, a nie zielonkawe jak u rydza.

Zobacz inne artykuły
Kurki
Kurki
Przejdź
Borowik szlachetny
Borowik szlachetny
Przejdź
Opieńki
Opieńki
Przejdź
Koźlarz
Koźlarz
Przejdź
Zmiana języka