Czy wiecie, że ryż może pomóc w domowych porządkach? Sprawdźcie nasze triki i napiszcie, jeśli znacie jeszcze inne właściwości ryżu...
RYŻ
Ryż idealnie spełnia swoją rolę w kuchni, jednak popularne stają się też jego nietypowe zastosowania np. w sytuacji zalanego telefonu, dla którego jedynym ratunkiem jest leżakowanie całej nocy w ryżu. My postanowiliśmy puść o krok dalej i przygotowaliśmy dla Was 5 zastosowań ryżu w codziennych porządkach. Sprawdźcie!
1. Czyszczenie przypalonego garnka
Każdemu z nas zdarzyło się przypalić jedzenie w garnku, a później marnować czas na szorowanie go za pomocą drucika i silnych detergentów. Zapomnijcie o tym! Wystarczy, że zagotujecie w takim garnku kilka ziarenek ryżu, a jedzenie samo odpadnie.
2. Walka z wilgocią w przyprawach
Ze względu na częste gotowanie w kuchni często mamy do czynienia z wilgocią, która dostaje się również do przypraw. Doskonale w tej sytuacji sprawdzi się ryż, który dodany do solniczki, cukierniczki lub innego pojemnika z przyprawami pochłonie wilgoć i zapobiegnie brylowaniu się.
3. Ostrzenie nożyków w blenderze
Zdarza się, że nożyki w blenderze przez częste użytkowania stają się coraz bardziej tępe. Aby je naostrzyć należy wsypać szklankę ryżu i włączyć blender na 2 minuty. Następnie wysypać zawartość, a sprzęt dobrze umyć. Efekt jest zachwycający.
4. Czyszczenie wąskich pojemników
Pojemniki, do których ciężko włożyć rękę nie będą już skazane na wyrzucenie. Z pomocą przychodzi ryż! Wsypcie na dno pojemnika 3 cm ryżu i zalejcie ziarna ciepłą wodą. Następnie zamknijcie pojemnik i potrząśnijcie. Ryż usunie ze ścianek brud. W ten sam sposób możecie wyczyścić także wąski wazon.
5. Odświeżenie przestrzeni
Aby odświeżyć powietrze w pomieszczeniu i pozbyć się brzydkich zapachów należy zapiec suchy ryż w piekarniki, a następnie przełożyć go do ozdobnego naczynia. Będzie od również pełnił funkcję pochłaniacza wilgoci!
Czy wiecie, że ryż pomoże Wam także ocenić poziom nagrzania oleju? Wystarczy wrzucić kilka ziarenek do podgrzanego oleju, jeśli ziarna wypłyną, to temperatura jest odpowiednia do smażenia, jeśli natomiast opadną na dno, to znaczy, że musimy jeszcze trochę poczekać :)
Jeśli znacie jeszcze inne triki z zastosowaniem ryżu, koniecznie podzielcie się z Nami!