ładowanie...
Rzeżucha
Rzeżucha Wiem co jem
#rzeżucha #dobrasztela.pl #warzywa #wiemcojem #witaminy

Rzeżucha jest uprawiana najczęściej przed Wielkanocą jako ozdoba. Posiada wiele cennych właściwości korzystnych dla organizmu. Sprawdź jakie!

24 marca 2021
Rzeżucha
Rzeżucha
Rzeżucha

1. Rzeżucha to bogate źródło witamin. Dostarcza naszemu organizmowi przede wszystkim witaminę C i mikroelementy. Uprawiana jest najczęściej przed Wielkanocą jako ozdoba.

2. Za dawnych czasów rzeżuchę stosowano przy leczeniu pasożytów jelit oraz przy owrzodzeniach skóry. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale uprawiana jest na całym świecie.

3. 100 g rzeżuchy zawiera 30 kcal.

4. Rzeżucha jest częstym składnikiem diet odchudzających ze względu na małą ilość kalorii. To doskonałe źródło witaminy C, a także składników mineralnych, taki jak:

  • witaminy A
  • witaminy B
  • witaminy PP
  • witaminy K
  • kwasu foliowego
  • wapnia
  • chromu
  • jodu
  • manganu
  • żelaza

Warto też podkreślić, że rzeżucha jest dobrym przeciwutleniaczem, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry i uszczelnia naczynia krwionośne. Ma właściwości odkażające oraz detoksykacyjne.


5. Zastosowanie rzeżuchy

  • Gastronomia
  • Kosmetologia

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

30,0 kcal

Białko

2,5 g

Węglowodany

5,5 g

Cukier

1,91 g

Błonnik

1,00 g

Tłuszcze

0,7 g

Witamina A

6917 IU

Witamina E

0,7 mg

Witamina K

542 µg

Witamina C

69 mg

Tiamina (witamina B1)

0,08 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,26 mg

Niacyna (witamina B3 / PP)

1 mg

Witamina B6

0,247 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

80 µg

Kwas pantotenowy (witamina B5)

0,242 mg

Wapń

81 mg

Żelazo

1,3 mg

Magnez

38 mg

Fosfor

76 mg

Potas

606 mg

Sód

14 mg

Cynk

0,23 mg

Miedź

0,17 mg

Mangan

0,55 mg

Selen

0,9 µg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania rzeżuchy

Nie powinna być składnikiem diety osób cierpiących na zapalenie jelit lub wrzody, z powodu ostrego smaku. Dodatkowo, ze względu na właściwości moczopędne osoby mające problemy z nerkami również powinny jej unikać.

8. Zalety rzeżuchy

  • Właściwości antyoksydacyjne
  • Właściwości detoksykacyjne
  • Wspiera odchudzanie
  • Właściwości odkażające
  • Właściwości przeczyszczające
  • Właściwości moczopędne

 

CIEKAWOSTKA

Przepis na regeneracyjny koktajl z rzeżuchą

Składniki:

  • Duża garść zielonych liści rzeżuchy
  • 2 banany
  • Jabłko lub gruszka
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szklanka wody
  • 2 łyżki miodu do smaku

 

Banan obieramy, rzeżuchę płuczemy, z jabłka/gruszki usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego!

Zobacz inne artykuły
Rzodkiewka
Rzodkiewka
Przejdź
Rabarbar
Rabarbar
Przejdź
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Przejdź
Jarmuż
Jarmuż
Przejdź
Zmiana języka