Rzeżucha jest uprawiana najczęściej przed Wielkanocą jako ozdoba. Posiada wiele cennych właściwości korzystnych dla organizmu. Sprawdź jakie!
1. Rzeżucha to bogate źródło witamin. Dostarcza naszemu organizmowi przede wszystkim witaminę C i mikroelementy. Uprawiana jest najczęściej przed Wielkanocą jako ozdoba.
2. Za dawnych czasów rzeżuchę stosowano przy leczeniu pasożytów jelit oraz przy owrzodzeniach skóry. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale uprawiana jest na całym świecie.
3. 100 g rzeżuchy zawiera 30 kcal.
4. Rzeżucha jest częstym składnikiem diet odchudzających ze względu na małą ilość kalorii. To doskonałe źródło witaminy C, a także składników mineralnych, taki jak:
- witaminy A
- witaminy B
- witaminy PP
- witaminy K
- kwasu foliowego
- wapnia
- chromu
- jodu
- manganu
- żelaza
Warto też podkreślić, że rzeżucha jest dobrym przeciwutleniaczem, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry i uszczelnia naczynia krwionośne. Ma właściwości odkażające oraz detoksykacyjne.
5. Zastosowanie rzeżuchy
- Gastronomia
- Kosmetologia
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
30,0 kcal |
Białko |
2,5 g |
Węglowodany |
5,5 g |
Cukier |
1,91 g |
Błonnik |
1,00 g |
Tłuszcze |
0,7 g |
Witamina A |
6917 IU |
Witamina E |
0,7 mg |
Witamina K |
542 µg |
Witamina C |
69 mg |
Tiamina (witamina B1) |
0,08 mg |
Ryboflawina (witamina B2) |
0,26 mg |
Niacyna (witamina B3 / PP) |
1 mg |
Witamina B6 |
0,247 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) |
80 µg |
Kwas pantotenowy (witamina B5) |
0,242 mg |
Wapń |
81 mg |
Żelazo |
1,3 mg |
Magnez |
38 mg |
Fosfor |
76 mg |
Potas |
606 mg |
Sód |
14 mg |
Cynk |
0,23 mg |
Miedź |
0,17 mg |
Mangan |
0,55 mg |
Selen |
0,9 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania rzeżuchy
Nie powinna być składnikiem diety osób cierpiących na zapalenie jelit lub wrzody, z powodu ostrego smaku. Dodatkowo, ze względu na właściwości moczopędne osoby mające problemy z nerkami również powinny jej unikać.
8. Zalety rzeżuchy
- Właściwości antyoksydacyjne
- Właściwości detoksykacyjne
- Wspiera odchudzanie
- Właściwości odkażające
- Właściwości przeczyszczające
- Właściwości moczopędne
CIEKAWOSTKA
Przepis na regeneracyjny koktajl z rzeżuchą
Składniki:
- Duża garść zielonych liści rzeżuchy
- 2 banany
- Jabłko lub gruszka
- Łyżka soku z cytryny
- Szklanka wody
- 2 łyżki miodu do smaku
Banan obieramy, rzeżuchę płuczemy, z jabłka/gruszki usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego!