Rzodkiew biała posiada delikatnie ostry smak i posiada mnóstwo cennych witamin i soli mineralnych. Sprawdź jej właściwości!
1. Rzodkiew biała to większa kuzynka popularnej rzodkiewki. Posiada ostrzejszy smak, jest o wiele większa i posiada mnóstwo cennych witamin i soli mineralnych.
2. Pochodzi z Azji. Jest szczególnie lubiana przez mieszkańców Chin i stanowi ważny składnik w ich diecie.
3. 100 g rzodkwi białej zawiera 14 kcal.
4. Rzodkiew biała jest doskonałym warzywem dla diabetyków i osób chcących zrzucić wagę. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera tylko 14 kcal na 100 g. Zawiera sporo witaminy C, a także składników mineralnych:
- witaminy C
- witamin z grupy B
- wapnia
- cynku
- fosforu
- fluoru
- magnezu
- manganu
- miedzi
- potasu
- selenu
- sodu
5. Zastosowanie rzodkwi białej
- Gastronomia
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
14,0 kcal |
Białko |
1,0 g |
Węglowodany |
3,0 g |
Błonnik |
1,00 g |
Tłuszcze |
0,0 g |
Witamina C |
29 mg |
Tiamina (witamina B1) |
0,03 mg |
Ryboflawina (witamina B2) |
0,02 mg |
Niacyna (witamina B3 / PP) |
0,30 mg |
Witamina B6 |
0,08 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) |
14 µg |
Kwas pantotenowy (witamina B5) |
0,18 mg |
Wapń |
27 mg |
Żelazo |
0,80 mg |
Magnez |
9,0 mg |
Fosfor |
28,0 mg |
Potas |
280 mg |
Sód |
16,0 mg |
Cynk |
0,13 mg |
Miedź |
0,10 mg |
Mangan |
0,03 mg |
Selen |
0,70 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania rzodkwi białej
Nie powinna być składnikiem diety osób cierpiących na choroby trzustki oraz wątroby.
8. Zalety rzodkwi białej
- właściwości przeciwzapalne
- właściwości zmniejszające obrzęk
- wspiera odchudzanie
- nawadnia i wzmacnia skórę
- obniża poziom cukru
- obniża ciśnienie krwi
- stymuluje odporność organizmu
- działa żółciopędne i moczopędnie
- przeciwdziała zaparciom
CIEKAWOSTKA
Pokrojoną w plasterki rzodkiew białą możesz zjeść jako zdrową przekąskę. Doskonale sprawdzi się zamiast chipsów podczas wieczornego seansu.