Sałata, ma wiele właściwości zdrowotnych. Poznaj przepis na maseczkę ujędrniającą do twarzy z sałaty...
1. Sałata - składa się głównie z wody, jednak mimo wszystko posiada wiele składników odżywczych. Jest źródłem witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B.
2. Występuje wyłącznie w uprawie. Prawdopodobnie pochodzi od sałaty kompasowej.
3. Jej wartość energetyczna to 14,8 kcal na 100g.
4. Witaminy, które znajdują się w sałacie:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom. - Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
5. Zastosowanie sałaty
- Głównie w gastronomii
- Kosmetyka - przepis na maseczkę do twarzy na dole w ciekawostce
6. Rodzaje sałaty
- Masłowa- Najpopularniejsza sałata w naszym kraju. Jej liście mają około 20 cm średnicy i są bardzo rozłożyste. Ma delikatne, wiotkie liście i łagodny smak.
- Lodowa- Ma kruche i soczyste zielone liście, ściśle zwinięte w duże, ciężkie główki. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Wyjątkowo długo zachowuje świeżość.
- Dębolistna- Posiada karbowane zielone liście o charakterystycznym bordowym zabarwieniu, lekko powycinane, kruche listki mają charakterystyczny orzechowy smak i są bardzo dekoracyjne.
- Rzymska- Ma wydłużone liście o widocznych nerwach lub gładkie, które tworzą owalną luźną główkę. Mogą być ciemnozielone - zawierają więcej witamin, albo żółtozielone - delikatniejsze w smaku. Jest słodsza niż sałata masłowa i lodowa. Przypomina kapustę pekińską.
- Radicchio- Sałata o bordowych listkach z białym nerwem ma charakterystyczną goryczkę, którą można złagodzić dodając do sosu odrobinę miodu, cukru lub suszonych owoców. Białe zgrubienia liści i głąb są gorzkie.
- Lollo- Ma bardzo dekoracyjne długie, karbowane, zielone lub bordowe liście, luźno zebrane w małą główkę. W smaku jest ostra, ale niezbyt wyrazista.
7. Przeciwwskazania do spożywania sałaty
- BRAK
8. Sałata i jej plusy
- Wspiera odporność organizmu
- Idealna na odchudzanie
CIEKAWOSTKA
Maseczka ujędrniająco-rozjaśniająca
Zmiksuj 4-5 liści soczystej sałaty, a także pęczek natki pietruszki, dodaj kilka kropli oliwy. Odrobiną papki posmaruj miejsce za uchem - jeśli maseczka nie wywoła podrażnienia skóry, nanieś ją na twarz omijając okolice oczu. Po 20 min zmyj.