ładowanie...
Sałata
Sałata Wiem co jem
#dobrasztela.pl #wiemcojem #sałata #warzywa #wartościiwłaściwości

Sałata, ma wiele właściwości zdrowotnych. Poznaj przepis na maseczkę ujędrniającą do twarzy z sałaty...

22 marca 2020
Sałata
Sałata
Sałata

1. Sałata - składa się głównie z wody, jednak mimo wszystko posiada wiele składników odżywczych. Jest źródłem witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B. 

2. Występuje wyłącznie w uprawie. Prawdopodobnie pochodzi od sałaty kompasowej.

3. Jej wartość energetyczna to 14,8 kcal na 100g.

4. Witaminy, które znajdują się w sałacie:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
     „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.

5. Zastosowanie sałaty

  • Głównie w gastronomii
  • Kosmetyka - przepis na maseczkę do twarzy na dole w ciekawostce

6. Rodzaje sałaty

  • Masłowa- Najpopularniejsza sałata w naszym kraju. Jej liście mają około 20 cm średnicy i są bardzo rozłożyste. Ma delikatne, wiotkie liście i łagodny smak. 
  • Lodowa- Ma kruche i soczyste zielone liście, ściśle zwinięte w duże, ciężkie główki. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Wyjątkowo długo zachowuje świeżość. 
  • Dębolistna- Posiada karbowane zielone liście o charakterystycznym bordowym zabarwieniu, lekko powycinane, kruche listki mają charakterystyczny orzechowy smak i są bardzo dekoracyjne. 
  • Rzymska- Ma wydłużone liście o widocznych nerwach lub gładkie, które tworzą owalną luźną główkę. Mogą być ciemnozielone - zawierają więcej witamin, albo żółtozielone - delikatniejsze w smaku. Jest słodsza niż sałata masłowa i lodowa. Przypomina kapustę pekińską.
  • Radicchio- Sałata o bordowych listkach z białym nerwem ma charakterystyczną goryczkę, którą można złagodzić dodając do sosu odrobinę miodu, cukru lub suszonych owoców. Białe zgrubienia liści i głąb są gorzkie. 
  • Lollo- Ma bardzo dekoracyjne długie, karbowane, zielone lub bordowe liście, luźno zebrane w małą główkę. W smaku jest ostra, ale niezbyt wyrazista.

7. Przeciwwskazania do spożywania sałaty

  • BRAK

 

8. Sałata i jej plusy

  • Wspiera odporność organizmu
  • Idealna na odchudzanie

 

CIEKAWOSTKA

Maseczka ujędrniająco-rozjaśniająca

Zmiksuj 4-5 liści soczystej sałaty, a także pęczek natki pietruszki, dodaj kilka kropli oliwy. Odrobiną papki posmaruj miejsce za uchem - jeśli maseczka nie wywoła podrażnienia skóry, nanieś ją na twarz omijając okolice oczu. Po 20 min zmyj.

Zobacz inne artykuły
Jarmuż
Jarmuż
Przejdź
Pospolity czosnek
Pospolity czosnek
Przejdź
Ziemniak
Ziemniak
Przejdź
Brokuł
Brokuł
Przejdź
Zmiana języka