Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem
Ta sałatka makaronowa z szynką i groszkiem to klasyk, który sprawdza się zawsze. Jest sycąca, kremowa i doskonała zarówno na domowy obiad, jak i na wynos.


Składniki
- 200 g drobnego makaronu (np. kolanka, muszelki, świderki)
- 150 g dobrej jakości szynki (gotowanej lub wędzonej)
- 1/2 szklanki groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie dla lżejszej wersji)
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek lub koperek do dekoracji

Przygotowanie
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź i dokładnie ostudź.
- Szynkę pokrój w drobną kostkę, groszek sparz lub odsącz z zalewy
- Wymieszaj w misce makaron, szynkę i groszek.
- Dodaj majonez (i jogurt, jeśli chcesz), dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki na min. 30 minut – będzie jeszcze smaczniejsza.

Porady
Z czym podawać sałatkę makaronową?
Sałatka jest idealna na zimno – świetnie sprawdza się w lunchboxie. Można ją podać z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla.
- do pracy lub szkoły
- na imprezę lub piknik
- jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa