Sałatka z grillowaną brzoskwinią
Co powiecie na takie połączenie? My jesteśmy na tak! Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
Składniki:
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- ½ łyżeczki oliwy
- Kilka garści rukoli
- ½ szklanki jagód (świeżych)
- Rozdrobniony ser kozi według uznania
Sos winegret:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Szczypta soli morskiej i pieprzu do smaku
Kandyzowane orzechy:
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- Szczypta soli morskiej
- Garść orzechów włoskich (lub innych)
Wykonanie
- Wszystkie składniki winegret wymieszaj i odstaw.
- Na małej patelni smaż miód, curry i sól morską, doprowadzając do zagotowania. Następnie wrzuć orzeszki i gotuj, aż patelnia będzie sucha.
- Brzoskwinie pokrój w półksiężyce i umieść na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Smaż brzoskwinie przez 2-3 minuty na jednej stronie.
- Rukolę umieść na talerzach, dodaj orzechy curry, kozi ser i grillowane brzoskwinie. Posyp jagodami i polej sosem winegret.