Sylwestrowe przekąski
Sylwestrowa noc to czas zabawy, a smaczne i efektowne przekąski to podstawa udanego wieczoru. Idealne propozycje powinny być łatwe w przygotowaniu, smaczne i wygodne do jedzenia. Oto kilka pomysłów na przekąski, które zachwycą Twoich gości.


Koreczki imprezowe z serem i winogronami
Składniki:
- Ser żółty (np. gouda) lub ser pleśniowy,
- Winogrona (czerwone lub zielone),
- Oliwki zielone lub czarne,
- Orzechy włoskie (opcjonalnie),
- Patyczki do koreczków.
Przygotowanie:
- Ser pokrój w kostkę, a winogrona umyj.
- Na patyczki nabijaj na przemian: kostkę sera, winogrono, oliwkę i orzecha włoskiego.
- Gotowe koreczki ułóż na talerzu lub desce.

Mini tartaletki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 100 g sera feta,
- 100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- Sól, pieprz, suszone zioła.
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty i wyłóż nimi foremki do muffinek.
- Szpinak podsmaż z czoskiem na odrobinie oleju, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z pokruszonym serem feta.
- Farsz nałóż do foremek z ciastem. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15–18 minut, aż ciasto się zarumieni.

Roladki z tortilli z łososiem
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 200 g wędzonego łososia,
- 150 g serka śmietankowego,
- Garść rukoli lub szpinaku,
- Sok z cytryny,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Placki tortilli posmaruj serkiem śmietankowym, dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Na każdym placku ułóż plastry łososia oraz rukolę.
- Zwiń tortille w rulon i pokrój na małe roladki (ok. 2 cm szerokości).
- Ułóż na talerzu i wbij wykałaczki, aby łatwiej było je jeść.

Paluszki z ciasta francuskiego z sezamem i serem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- 50 g startego sera żółtego,
- Sezam, mak lub zioła do posypania.
Przygotowanie:
- Rozwałkuj ciasto francuskie i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Posyp serem oraz sezamem lub makiem.
- Pokrój ciasto na paski o szerokości 1 cm, skręć każdy pasek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–12 minut, aż paluszki będą złociste i chrupiące.

Sałatka caprese na wykałaczkach
Składniki:
- Mozzarella mini (kulki),
- Pomidorki koktajlowe,
- Świeża bazylia,
- Oliwa z oliwek,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Na patyczki do koreczków nabijaj pomidorka, kulkę mozzarelli i listek bazylii.
- Ułóż koreczki na talerzu, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.

Pieczone krążki cebulowe (onion rings)
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/2 szklanki mleka,
- Sól, pieprz, papryka słodka,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebule pokrój w krążki.
- Zanurz krążki w mleku, a następnie obtocz w mące.
- Zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej z przyprawami.
- Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia lub piecz w piekarniku (180°C, ok. 15–18 minut).