ładowanie...
Szczypiorek
Szczypiorek Wiem co jem
#dobrasztela #szczypiorek #warzywo #wiemcojem #zrodlowitamin

Szczypiorek to drobna niepozorna roślina. Cechuje się jednak całym magazynem wartości odżywczych i witamin. Sprawdź co w sobie zawiera...

03 maja 2020
Szczypiorek
Szczypiorek
Szczypiorek

1. Szczypiorek, jest to roślina mająca właściwości i wartości odżywcze. Może działać przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze, ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Jest on warzywem nisko kalorycznym. Może obniżać stężenie cholesterolu we krwi.

2. Znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.

3. Szczypiorek ma około 30 kcal

4. Witaminy, które znajdują się w szczypiorku:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni
  • Witamina B2 ( ryboflawina )
    Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu.
  • Witamina B3 ( niacyna)
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych
  • Witamina B6 ( pirydoksyna)
    Odpowiada za procesy wydzielania hormonów, produkcji czerwonych krwinek czy przemiany homocysteiny w cysteinę. Witamina B6 ma także kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego, immunologicznego i sercowo-naczyniowego.
  • Witamina B9 ( kwas foliowy )
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
    „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.

5. Zastosowanie szczypiorku  

  • głównie w gastronomii

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

30 kcal / 126 kJ

311 kcal / 1301 kJ

Białko

3,27 g

21,20 g

Tłuszcz ogółem

0,73 g

3,50 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,146 g

0,591 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,095 g

0,490 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,267 g

1,369 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,015 g

0,073 g

 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3

0,015 g

0,073 g

 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5

0 g

0 g

 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6

0 g

0 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,252 g

1,296 g

Węglowodany

4,35 g

64,29 g

Błonnik pokarmowy

2,5 g

26,2 g

Witamina A

4353 I.U.

68300 I.U.

Witamina D

0 I.U.

0 I.U.

Witamina E

0,21 mg

1,01 mg

Witamina K1

212,7 µg

~

Witamina C

58,1 mg

660 mg

Witamina B1

0,078 mg

0,900 mg

Witamina B2

0,115 mg

1,500 mg

Witamina B3 (PP)

0,647 mg

5,900 mg

Witamina B6

0,138 mg

1,996 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

105 µg

108 µg

Witamina B12

0 µg

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,324 mg

2,106 mg

Wapń

92 mg

813 mg

Żelazo

1,60 mg

20 mg

Magnez

42 mg

640 mg

Fosfor

 58 mg

518 mg

Potas

296 mg

2960 mg

Sód

3 mg

70 mg

Cynk

0,56 mg

5,12 mg

Miedź

0,16 mg

0,69 mg

Mangan

0,37 mg

1,35 mg

Selen

0,9 µg

9,4 µg

Fluor

~

~

Cholesterol

0 mg

0 mg

Fitosterole

9 mg

~


7.
Przeciwwskazania do spożywania szczypiorku

  • nie powinny go jeść osoby, które mają nietolerancję czosnku lub cebuli
  • duże spożycie czosnku może wywołać dolegliwości od strony układu pokarmowego

8. Szczypiorek i jego plusy

  • jest nisko kaloryczny
  • źródło miedzi i żelaza
  • ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
  • poprawia profil lipidowy
  • wspomaga pracę oczu
  • ma potencjalne właściwości nowotworowe
Zobacz inne artykuły
Szpinak
Szpinak
Przejdź
Rzodkiewka
Rzodkiewka
Przejdź
Szparagi
Szparagi
Przejdź
Rzeżucha
Rzeżucha
Przejdź
Zmiana języka