Szczypiorek to drobna niepozorna roślina. Cechuje się jednak całym magazynem wartości odżywczych i witamin. Sprawdź co w sobie zawiera...
1. Szczypiorek, jest to roślina mająca właściwości i wartości odżywcze. Może działać przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze, ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Jest on warzywem nisko kalorycznym. Może obniżać stężenie cholesterolu we krwi.
2. Znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.
3. Szczypiorek ma około 30 kcal
4. Witaminy, które znajdują się w szczypiorku:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni - Witamina B2 ( ryboflawina )
Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu. - Witamina B3 ( niacyna)
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych - Witamina B6 ( pirydoksyna)
Odpowiada za procesy wydzielania hormonów, produkcji czerwonych krwinek czy przemiany homocysteiny w cysteinę. Witamina B6 ma także kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego, immunologicznego i sercowo-naczyniowego. - Witamina B9 ( kwas foliowy )
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
- Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom. - Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
5. Zastosowanie szczypiorku
- głównie w gastronomii
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
30 kcal / 126 kJ |
311 kcal / 1301 kJ |
Białko |
3,27 g |
21,20 g |
Tłuszcz ogółem |
0,73 g |
3,50 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,146 g |
0,591 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,095 g |
0,490 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,267 g |
1,369 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,015 g |
0,073 g |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 |
0,015 g |
0,073 g |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 |
0 g |
0 g |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 |
0 g |
0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,252 g |
1,296 g |
Węglowodany |
4,35 g |
64,29 g |
Błonnik pokarmowy |
2,5 g |
26,2 g |
Witamina A |
4353 I.U. |
68300 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
0 I.U. |
Witamina E |
0,21 mg |
1,01 mg |
Witamina K1 |
212,7 µg |
~ |
Witamina C |
58,1 mg |
660 mg |
Witamina B1 |
0,078 mg |
0,900 mg |
Witamina B2 |
0,115 mg |
1,500 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,647 mg |
5,900 mg |
Witamina B6 |
0,138 mg |
1,996 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
105 µg |
108 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,324 mg |
2,106 mg |
Wapń |
92 mg |
813 mg |
Żelazo |
1,60 mg |
20 mg |
Magnez |
42 mg |
640 mg |
Fosfor |
58 mg |
518 mg |
Potas |
296 mg |
2960 mg |
Sód |
3 mg |
70 mg |
Cynk |
0,56 mg |
5,12 mg |
Miedź |
0,16 mg |
0,69 mg |
Mangan |
0,37 mg |
1,35 mg |
Selen |
0,9 µg |
9,4 µg |
Fluor |
~ |
~ |
Cholesterol |
0 mg |
0 mg |
Fitosterole |
9 mg |
~ |
7. Przeciwwskazania do spożywania szczypiorku
- nie powinny go jeść osoby, które mają nietolerancję czosnku lub cebuli
- duże spożycie czosnku może wywołać dolegliwości od strony układu pokarmowego
8. Szczypiorek i jego plusy
- jest nisko kaloryczny
- źródło miedzi i żelaza
- ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
- poprawia profil lipidowy
- wspomaga pracę oczu
- ma potencjalne właściwości nowotworowe