ładowanie...
Szparagi
Szparagi Wiem co jem
#dobrasztela #odchudzanie #sałatka #szparagi #wiemcojem

Szparagi to warzywo o całej gamie wartości odżywczych. Sprawdźcie dlaczego warto je jeść. Mamy dla Was przepis na sałatkę ze szparagów. Koniecznie zajrzyjcie...

15 maja 2020
Szparagi
Szparagi
Szparagi

1. SZPARAGI, posiadają całą gamę wartości odżywczych. Mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za zdrowy rozwój dziecka w trakcie  ciąży matki, pomagają w odchudzaniu. Rozróżniamy szparagi: zielone, białe i fioletowe.

2. Szparagi pochodzą z rejonów śródziemnomorskich i Azji.

3. Szparagi mają około 20 kcal

4. Witaminy, które znajdują się w szparagach:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni
  • Witamina B2 ( ryboflawina )
    Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu.
  • Witamina B3 ( niacyna)
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych
  • Witamina B9 ( kwas foliowy )
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
    „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.

5. Zastosowanie szparagów

  • głównie w gastronomii
  • szparagi są wykorzystywane także przy wytwarzaniu leków 

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

20 kcal / 84 kJ

Białko

2,20 g

Tłuszcz ogółem

0,12 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,04 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,05 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,01 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,04 g

Węglowodany

3,88 g

Błonnik pokarmowy

2,1 g

Witamina A

756 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

1,13 mg

Witamina K1

41,6 µg

Witamina C

5,6 mg

Witamina B1

0,143 mg

Witamina B2

0,141 mg

Witamina B3 (PP)

0,978 mg

Witamina B6

0,091 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

52 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,274 mg

Wapń

24 mg

Żelazo

2,14 mg

Magnez

14 mg

Fosfor

52 mg

Potas

202 mg

Sód

2 mg

Cynk

0,54 mg

Miedź

0,19 mg

Mangan

0,16 mg

Selen

2,3 µg

Fluor

~

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

24 mg

7. Przeciwwskazania do spożywania szparagów:

  • nie powinny jeść ich osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe
  • osoby z nieregularną perystaltyką jelit – powodują wzdęcia

8. Plusy szparagów

  • pomagają zrzucić zbędne kilogramy
  • wspierają prawidłowy rozwój dziecka u kobiet w ciąży
  • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory
  • wspomagają pracę nerek – są moczopędne
  • dobrze wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego
  • poprawiają pracę jelit
  • obniżą ciśnienie, poziom cholesterolu, wzmocnią serce
  • są dobre na wzrok

CIEKAWOSTKA ! 

Szparagi doskonale wspomagają odchudzanie, zatem jako ciekawostkę mamy dla Was szybki przepis na pełną witamin sałatkę ze szparagami i kurczakiem.

Składniki:

  • 2 szt. Piersi z kurczaka
  • 2 szt. sosu sałatkowego ( gotowy np. knor)
  • 400 g szparagów
  • 8 sztuk pomidorów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • Oliwę z oliwek
  • Szczypta czarnego pieprzu
     

Sposób wykonania:

Pierś płuczemy i skraplamy oliwą. Obsypujemy przyprawami wedle uznania i smażymy z niewielką ilością tłuszczu lub pieczemy na grillu.

Szparagi musimy oczyścić, a następnie ugotować. Po ugotowaniu kroimy je w kawałki o długości 3-4 cm.
Migdały prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Pomidory kroimy w ćwiartki.

W misce łączymy mięso, szparagi, migdały oraz pomidory. Przygotowujemy sos sałatkowy, dodajemy go razem z jogurtem do sałatki. Wszystko mieszamy i dodajemy pieprzu.

Zobacz inne artykuły
Chrzan
Chrzan
Przejdź
Ogórek
Ogórek
Przejdź
Rabarbar
Rabarbar
Przejdź
Sałata
Sałata
Przejdź
Zmiana języka