Szpinak, czyli koszmar niemal każdego dziecka to w rzeczywistości jedno z najzdrowszych warzyw! Posiada wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości...
1. Szpinak – czyli koszmar niemal każdego dziecka to w rzeczywistości jedno z najzdrowszych warzyw! Posiada wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości.
2. Początki szpinaku upatrywać można już w starożytnej Persji. W VII wieku trafił do Chin, a w XI do Hiszpanii gdzie zdobył uznanie Katarzyny Medycejskiej i został rozsławiony jako hiszpańskie warzywo.
3. 100 gram szpinaku zawiera 23 kcal
4. Szpinak – skarbnica zdrowia
- Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się również pielęgniarki, które słabym pacjentom podawały napar z liści, a oni w niewyjaśniony sposób powracali do sił.
- Wykazano, że szpinak zawiera znaczne ilości żelaza, dlatego pomaga przy anemii, a także że jest źródłem wapnia – budulca kości.
- Poza tym zawiera wiele witamin oraz składników wspomagających nasz organizm jak na przykład jod, mangan czy karoten.
- Z kolei antyoksydanty zawarte w tym warzywie wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
- Szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera
- Chroni też przed chorobą Parkinsona.
- To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Powinny po niego sięgać również osoby z nadwagą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym.
- Pozytywne właściwości szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.
- Warzywo powinno często występować w diecie osób palących papierosy.
5. Zastosowanie szpinaku
- Gastronomia
- Zielarstwo
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
23 kcal / 96 kJ |
Białko |
2,86 g |
Tłuszcz ogółem |
0,39 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,063 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,010 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,165 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,138 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0 g |
Węglowodany |
3,63 g |
Błonnik pokarmowy |
2,2 g |
Witamina A |
9377 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
2,03 mg |
Witamina K1 |
482,9 µg |
Witamina C |
28,1 mg |
Witamina B1 |
0,078 mg |
Witamina B2 |
0,189 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,724 mg |
Witamina B6 |
0,195 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
194 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,065 mg |
Wapń |
99 mg |
Żelazo |
2,71 mg |
Magnez |
79 mg |
Fosfor |
49 mg |
Potas |
558 mg |
Sód |
79 mg |
Cynk |
0,53 mg |
Miedź |
0,13 mg |
Mangan |
0,90 mg |
Selen |
1 µg |
Fluor |
- |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
9 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania szpinaku
Szpinaku nie powinny spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ powstały w wyniku wiązania wapnia przez kwas szczawiowy (szczawian wapnia) jest budulcem kamieni nerkowych.
8. Zalety szpinaku
- zapobiega bólom i zawrotom głowy
- zmniejsza ciśnienie krwi
- obniża poziom złego cholesterolu
- reguluje pracę serca
- chroni przed miażdżycą
- łagodzi stres i niepokój
- przyspiesza przemianę materii
- zwiększa poczucie sytości
- opóźnia proces starzenia
CIEKAWOSTKA
Crystal City w Teksasie uznane zostało za szpinakową stolicę. Właśnie z tego powodu w 1937 roku wzniesiono tam pomnik E.C. Segara – twórcy Popeye'a – marynarza, który zdobywał siłę jedząc szpinak! Dzięki tej postaci w USA znacząco wzrosła sprzedaż warzyw ze szpinakiem na czele, uratowała to cały amerykański przemysł szpinakowy.