ładowanie...
Szpinak
Szpinak Wiem co jem
#dobrasztela.pl #szpinak #wartościiwłaściwości #warzywa #wiemcojem

Szpinak, czyli koszmar niemal każdego dziecka to w rzeczywistości jedno z najzdrowszych warzyw! Posiada wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości...

10 lipca 2020
Szpinak
Szpinak
Szpinak

1. Szpinak – czyli koszmar niemal każdego dziecka to w rzeczywistości jedno z najzdrowszych warzyw! Posiada wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości.

2. Początki szpinaku upatrywać można już w starożytnej Persji. W VII wieku trafił do Chin, a w XI do Hiszpanii gdzie zdobył uznanie Katarzyny Medycejskiej i został rozsławiony jako hiszpańskie warzywo.

3. 100 gram szpinaku zawiera 23 kcal

4. Szpinak – skarbnica zdrowia

  • Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się również pielęgniarki, które słabym pacjentom podawały napar z liści, a oni w niewyjaśniony sposób powracali do sił.
  • Wykazano, że szpinak zawiera znaczne ilości żelaza, dlatego pomaga przy anemii, a także że jest źródłem wapnia – budulca kości.
  • Poza tym zawiera wiele witamin oraz składników wspomagających nasz organizm jak na przykład jod, mangan czy karoten.
  • Z kolei antyoksydanty zawarte w tym warzywie wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
  • Szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera
  • Chroni też przed chorobą Parkinsona.
  • To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Powinny po niego sięgać również osoby z nadwagą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym.
  • Pozytywne właściwości szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.
  • Warzywo powinno często występować w diecie osób palących papierosy.


5. Zastosowanie szpinaku

  • Gastronomia
  • Zielarstwo

 

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

23 kcal / 96 kJ

Białko

2,86 g

Tłuszcz ogółem

0,39 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,063 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,010 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,165 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,138 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0 g

Węglowodany

3,63 g

Błonnik pokarmowy

2,2 g

Witamina A

9377 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

2,03 mg

Witamina K1

482,9 µg

Witamina C

28,1 mg

Witamina B1

0,078 mg

Witamina B2

0,189 mg

Witamina B3 (PP)

0,724 mg

Witamina B6

0,195 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

194 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,065 mg

Wapń

99 mg

Żelazo

2,71 mg

Magnez

79 mg

Fosfor

49 mg

Potas

558 mg

Sód

79 mg

Cynk

0,53 mg

Miedź

0,13 mg

Mangan

0,90 mg

Selen

1 µg

Fluor

-

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

9 mg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania szpinaku

Szpinaku nie powinny spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ powstały w wyniku wiązania wapnia przez kwas szczawiowy (szczawian wapnia) jest budulcem kamieni nerkowych.

 

8. Zalety szpinaku

- zapobiega bólom i zawrotom głowy
- zmniejsza ciśnienie krwi
- obniża poziom złego cholesterolu
- reguluje pracę serca
- chroni przed miażdżycą
- łagodzi stres i niepokój
- przyspiesza przemianę materii
- zwiększa poczucie sytości
- opóźnia proces starzenia

 

CIEKAWOSTKA

Crystal City w Teksasie uznane zostało za szpinakową stolicę. Właśnie z tego powodu w 1937 roku wzniesiono tam pomnik E.C. Segara – twórcy Popeye'a – marynarza, który zdobywał siłę jedząc szpinak! Dzięki tej postaci w USA znacząco wzrosła sprzedaż warzyw ze szpinakiem na czele, uratowała to cały amerykański przemysł szpinakowy. 

Zobacz inne artykuły
Pomidor
Pomidor
Przejdź
Fasola
Fasola
Przejdź
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Przejdź
Rzodkiewka
Rzodkiewka
Przejdź
Zmiana języka